Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Klar, ferdig, pump!

Borerigg på gassfeltet Tamar, utenfor kysten av Israel, i 2009. (Foto: Gil Eilam, flickr.com)
Borerigg på gassfeltet Tamar, utenfor kysten av Israel, i 2009. (Foto: Gil Eilam, flickr.com)
Lørdag 30. mars 2013 ble Israel offisielt en olje- og gassnasjon, da pumpene begynte å gå på Tamar-feltet i Middelhavet.

Seks år har gått siden leteprosessen på Tamar-feltet, som ligger 90 kilometer utenfor kysten av Haifa, ble satt i gang. Fire år er gått siden gassfeltet ble funnet. Søndag ettermiddag vil endelig naturgassen, via rørledningene på bunnen av Middelhavet, ankomme raffineriet i Ashdod.

Lørdag 30. mars 2013 blir et vendepunkt i Israels snart 65 år lange historie. For første gang er Israel en olje- og gassnasjon, som vil være energiuavhengig fram til minst 2035. Det betyr en solid oppsving for den israelske økonomien og penger å bruke på sosialpolitiske tiltak. På sikt, når også det klart største Leviathan-feltet er i gang med leveringen om få år, vil inntektene fra Tamar i hovedsak finansiere militæret.

Totalt vil Tamar skaffe Israel over 600 millioner kroner i skatteinntekter med dagens kurs. Men fram til 2023 vil selskapene kun bli beskattet med 12,5 prosent i merverdiavgift ved salg, slik at de skal tjene inn alt de har investert på Tamar, Leviathan og mindre felt.

– Dette er en stor dag for Israels økonomi. På frihetens helligdag tar vi et viktig steg mot energiuavhengighet. Det siste tiåret har vi presset gassindustrien framover, noe som vil tjene Israels økonomi og Israels innbyggere samtidig, sa statsminister Benjamin Netanyahu i går.

Den første fordelen Tamar-gassen skaper for Israels innbyggere er dramatisk lavere strømpriser, forklarer Yedioth Aharonoth. Landet har i mange år slitt med å skaffe til veie nok energi, blant annet grunnet et raskt voksende innbyggertall. Da Egypt stanset overføringen av gass til Israel i 2011, steg prisene ytterligere.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart