Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Jødiske medaljong fra tidlig 600-tallet funnet ved Tempelplassen

Den jødiske gullmedaljongen (innfelt) ble funnet i det avmerkede området sør for Tempelplassen.
Den jødiske gullmedaljongen (innfelt) ble funnet i det avmerkede området sør for Tempelplassen.
Arkeologer fra Hebrew University melder om et nytt funn ved gamlebyen, blant annet en gullmedaljong preget med de jødiske symbolene torah, menorah og shofar.

Funnet ble gjort i den sørlige enden av Gamlebyen, like i nærheten av Tempelplassen (se funnområdet avmerket i luftfoto i topp av artikkelen). I funnet inngår 36 gullmynter preget av bysantinske herskere, armringer og øreringer av gull og sølv og en 10 cm gullmedaljong med jødiske symboler.

Professor Eliat Mazar bekriver funnet som unikt med «veldig klare jødiske symboler». Hun tror sølv- og gullgjenstandene kan ha blitt tatt med til området av jøder som returnerte til Jerusalem i den korte perioden perserne kontrollerte byen fra 614 e. Kr, melder Times of Israel.

- Jeg har aldri funnet så mye gull i mitt liv, sa Mazar under en pressekonferansen på Mount Scopus. Her er hun avbildet med den jødiske gullmedaljongen.
- Jeg har aldri funnet så mye gull i mitt liv, sa Mazar under en pressekonferansen på Mount Scopus. Her er hun avbildet med den jødiske gullmedaljongen. (Foto: Ouria Tadmor, Hebrew University)
Arkeologene tror denne gullmedaljongen kan ha fungert som utsmykking til en Torah-rull. På medaljongen ser man tre klare jødiske symboler, en syvarmet lystestake - en morah, et horn som brukes i jødedommen - shofaren og en torah-rull.
Arkeologene tror denne gullmedaljongen kan ha fungert som utsmykking til en Torah-rull. På medaljongen ser man tre klare jødiske symboler, en syvarmet lystestake - en morah, et horn som brukes i jødedommen - shofaren og en torah-rull. (Foto: Ouria Tadmor, Hebrew University)
Her er de 36 gullmyntene som er funnet. (Foto: Ouria Tadmor, Hebrew University)
Her er de 36 gullmyntene som er funnet. (Foto: Ouria Tadmor, Hebrew University)

 

 

Mazar og hennes kollegaer har gjort funn i området sør for Tempelplassen som daterer mer enn tre tusen år tilbake. Hun mener noen av funnene kan bekrefte deler av den bibelske historien om kong David.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart