Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Stans i Hamas-raketter vil stanse krigen

Tysklands rikskansler Angela Merkel (Foto: ILRI, flickr.com)
Tysklands rikskansler Angela Merkel (Foto: ILRI, flickr.com)
Den eneste grunnen til at det fortsatt er krig på Gaza-stripen, er at Hamas har avvist våpenhvileforslaget som ble framsatt av Egypt, og som Den arabiske liga og FN støtter. Tysklands rikskansler Angela Merkel støtter Israels begrensede bakkeinvasjon.

Israels bakke-offensiv inn i Gaza har foreløpig meget begrensede mål: Den skal finne og fjerne tunneler fra Gaza og inn i Israel. Planen til Hamas har vært å bruke slike tunneler til at Hamas-terrorister skal kunne snike seg usett inn i Israel og drepe eller ta til fange israelere, militære og sivile. Men statsminister Benjamin Netanyahu har bedt forsvaret om å forberede et mer omfattende bakkeangrep på Gaza dersom det blir nødvendig.

En israelsk soldat er drept, antakelig ved det som nok forekommer i alle kriger, nemlig såkalt «vennlig ild». Det vil i dette tilfellet si at israelske soldater skjøt mot sine egne i den tro at de var fiender.

Mark Regev, talsmann for Netanyahu, sa at den eneste grunnen til at det er krigshandlinger, er at Hamas har avvist våpenhvileforslaget som ble framsatt av Egypt, og som Den arabiske liga og FN støtter. Når Hamas sier nei til det, må de betale prisen.

De israelske bakkestyrkene har blant annet ødelagt 20-30 rakettutskytningsramper og fire kommandosentre. Fire tunnelsystemer er oppdaget, ifølge ynetnews.com var det 21 tunneler. 17 Hamas-terrorister ble drept i trefninger med israelske soldater, og 13 tatt til fange.

Hamas fortsetter å skyte raketter inn i Israel, og det israelske rakettforsvaret er fremdeles vellykket. Når en rakett blir skutt fra Gaza, vurderer det israelske forsvarssystemet først om raketten vil treffe bebodde områder. Hvis ikke, gjør man ingenting. Hvis ja, trer Iron Dome i funksjon. Den skyter ned 90 % av rakettene den angriper. Det betyr at 10 % slipper gjennom, derfor må befolkningen fremdeles gå i tilfluktsrom når «rød alarm» lyder. Det er veldig dyrt for Israel å holde en så stor del av befolkningen i tilfluktsrom så mye fordi det forstyrrer det økonomiske livet.

Mahmoud Abbas har vært i Kairo for å forsøke å forhandle fram en våpenhvile som Hamas vil godta. Etter at det ikke gikk, er han nå dradd til Tyrkia i håp om at statsminister Erdogan kan få til noe. Men ifølge Amotz Asa-El, en israelsk reporter for Wall Street Journal, er det lite sannsynlig. For Erdogan har brukt meget sterkt språk ikke bare mot Israel, men også mot Egypt. Å skjelle ut parter i en konflikt er ikke oppskriften på å kunne bli en god mekler i denne konflikten. Asa-El mener at den eneste effektive mekleren fremdels er Egypt, og Hamas blir nødt til å forholde seg til det. – Israels utenriksminister Avigdor Lieberman har kalt hjem sin ambassadør fra Ankara, og likeså familiene til andre ambssadefolk. Bakgrunnen er omfattende opptøyer mot Israel i flere tyrkiske byer. Ambassadør-boligen ble spesielt utsatt for steinkasting hvor flere vinduer ble ødelagt.

Asa-El sa også at de israelske bakkestyrkene ikke kan slå leir på vanlig måte. De må holde seg i bevegelse. For hvis de stanser opp, blir de et lett mål for Hamas’ raketter.

Asa-El tror at Naftali Bennet og Avigdor Lieberman, som har kritisert Netanyahu for å ikke gå hardt nok til verks mot Hamas, vil få liten støtte for kravet nå. Mange israelere har reagert på at disse politikerne bryter med det som har vært skikken i Israel: Liten kritikk fra noen ansvarlige så lenge krigen pågår, og ingen kritikk fra noen i regjeringen. Åpen indre strid kan nemlig svekke Israel i forhandlinger. De har anledning til å komme med sine syn i møter i regjeringen og i «sikkerhetsregjeringen», som består av et mindre antall ministre og andre.

Den tyske kansleren (statsministeren) Angela Merkel har i klare ordelag gitt støtte til Israels tiltak, også den begrensede bakkeinvasjonen. USA har også uttrykt forståelse for den, men advarer mot å trappe opp for mye.

USAs tidligere utenriksminister, Hillary Clinton, er også klar i sin støtte til Israel. Hun var utenriksminister under den forrige runden av krig. Hun påpeker forskjeller mellom den gangen og nå: Lederskapet i Egypt er nå mye mer skeptisk til Hamas enn det forrige. Hamas har lagret flere og bedre våpen, inkludert noen droner. Iron Dome er enda mer effektivt nå enn det var forrige gang. Hun tror at Hamas føler seg presset inn i et hjørne hvor de ikke har noe å tape på å fortsette krigen [siden lederne bryr seg fint lite om sine siviles lidelser]. Hamas må overbevises om at de har noe å tape, sier hun. Hun har forståelse for Israels bakkeinvasjon, men vil ikke ta standpunkt til om den var nødvendig fordi hun ikke kjenner situasjonen godt nok.

Ortodokse jøder har forbud i sin religion mot å skru elektriske apparater på og av under sabbaten (unntatt når det er snakk om å redde liv). Apparatene må enten være på eller av hele sabbaten. For at de ortodokse skal få med seg viktige meldinger om sikkerhetssituasjonen uten å få sabbatsfreden forstyrret av de vanlige sendingene, er det en radiostasjon som sender pause, altså radiosendinger uten lyd, hele tiden. Den sender bare meldinger om sikkerhetssituasjonen som er så viktige at de ortodokse vil la sabbatsfeiringen forstyrres av dem. Stasjonen har mest sendt i området nærmest Gaza, men nå dekker den en større del Israel.

Det følgende bygger mest på innholdet i dagsrevyen fredag 18. juli 2014 på IBA (Israels «NRK»). Tallene er altså fra ettermiddagen fredag.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart