Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Vil ha mer dekning av palestinsk side

Skjermdump fra nytimes.com.
Skjermdump fra nytimes.com.
Leserombudet i New York Times ber sin egen redaksjon gjøre mer kritisk journalistikk mot palestinerne. "De er mer enn bare offer," skriver hun. NRK og andre norske redaksjoner bør lytte.

Debatten om mediedekningen av Israel raser ikke bare i Norge, men også i andre land. I USA får storavisen New York Times kritikk både fra dem som mener dekningen burde være mer pro-israelsk og dem som mener avisen ikke får belyst Israels påståtte forbrytelser tilstrekkelig, forteller public editor Margaret Sullivan. I Norge ville vi vel kalt hennes stilling for leserombud.

I en artikkel 22. november avslutter Sullivan med å gi sin egen avis råd om hvordan de kan forbedre dekningen. Flere av disse rådene burde også NRK og andre norske redaksjoner lytte til.

For det første vil leserombudet i New York Times ha mer historisk og geopolitisk kontekst i enkeltstående nyhetssaker. Når det er mulig bør journalistene gi et bilde av situasjonen i regionen, «for eksempel at framveksten av radikal islam ikke er en fjern sak for Israel, men en veldig virkelig og veldig lokal sak». Her svikter som regel norske redaksjoner. Konflikten mellom israelerne og palestinerne blir framstilt ekstremt lokal, uten at de store geopolitiske utviklingstrekkene blir berørt.

For det andre mener hun redaktører og journalister må være mer åpne for kontakt med sine lesere. De bør stille opp til nettmøter eller tilsvarende, og være åpne om sin bakgrunn. På denne måten kan mulige interessekonflikter bli avslørt. «La leserne og kritikerne se at journalistene til Times er seriøse, smarte og ettertenksomme folk.» La oss håpe NRKs utenriksmedarbeider Sidsel Wold merker seg dette. Hun har dessverre utmerket seg med å stenge seg ute fra kritikk, blant annet har hun i høst blokkert MIFF fra å følge henne på Twitter.

For det tredje, skriver Sullivan, bør New York Times styrke dekningen av palestinerne. «De er mer enn bare offer, og deres overbevisninger og styresett fortjener dekning og kritisk gjennomgang. Realistiske undersøkelser av hva som blir undervist i skoler og hvilke måter Hamas opererer på må være en del av dette. Hva er ideologien til Hamas, hva er deres viktigste verdisett og handlingsprinsipper? Hvordan er palestinsk dagligliv? Jeg har ikke sett mye av det i The Times,» medgir leserombudet. Hun anbefaler redaksjonen å ansette en journalist som har arabisk som morsmål.

Til slutt ber Sullivan sine medredaktører om ikke å ha som mål å oppnå symmetri. New York Times kan aldri tilfredsstille alle med sin dekning, innrømmer hun. Men tar redaksjonen imot leserombudets tips, vil nok dekningen kunne bli betydelig bedre.

 

Relaterte lenker:

Når vil NRK starte sin kritiske journalistikk mot palestinsk hatindoktrinering? Artikkel av Bengt-Ove Nordgård, nestleder i MIFFs hovedstyre.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart