Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Netanyahu har startet forhandlinger

Netanyahu erklærer seier på Likuds valgvake. (Foto: Skjermdump fra video på Netanyahus Facebook-side)
Netanyahu erklærer seier på Likuds valgvake. (Foto: Skjermdump fra video på Netanyahus Facebook-side)
- Statsministeren planlegger å begynne umiddelbart med å sette sammen en regjering for å kunne komme i mål med oppgaven i løpet av to eller tre uker, heter det i en uttalelse fra Netanyahus kontor.

Uttalelsen ble sendt ut i en pressemelding onsdag morgen, etter at det ble klart at Likud gjorde et brakvalg og fikk inn 30 representanter i Knesset, mot Zionist Unions 24.

Netanyahu inviterer potensielle koalisjonspartnere til å starte samtaler umiddelbart om en ny regjering som forventes å få en nasjonalreligiøs profil, ifølge Jerusalem Post.

Les også: De seks største overraskelsene i valget

Allerede tirsdag kveld sa statsministeren at han hadde snakket med lederne for de partiene han planlegger å invitere inn i koalisjonen sin: Naftali Bennett fra Bayit Yehudi, Moshe Kahlon fra Kulanu, Avigdor Liberman fra Yisrael Beiteinu, Aryeh Deri fra Shas og United Torah Judaisms representanter Ya’akov Litzman og Moshe Gafni.

I sin tale valgnatten sa Netanyahu til Likud-tilhengerne at han har som mål ”å danne en sterk og stabil regjering, som vil kunne takle sikkerhetsmessige og sosialøkonomiske utfordringer”.

Onsdag erkjenner også Zionist Unions leder og statsministerkandidat Isaac Herzog at Netanyahu har vunnet valget. Times of Israel skriver at Herzog onsdag morgen ringte Netanyahu og gratulerte ham med valgseieren.

Netanyahu blir etter alt å dømme sittende som Israels statsminister for tredje periode på rad, og for fjerde periode totalt.

– Nasjonen har sagt sitt, og det må vi respektere, sa Herzog onsdag morgen.

– Uansett er Israels utfordringer og problemer fortsatt de samme, sa han, og la til at hans parti kommer til å arbeide for å kunne legge fram et ”sterkt og klokt” alternativ til Netanyahu.

Herzogs partner, Hatnua-leder Tzipi Livni, sa onsdag morgen at ”dette er en vanskelig morgen for oss og for alle som tror på vår visjon”, og at hennes parti vil ”fortsette å kjempe på vegne av Israels borgere for sosial rettferdighet, diplomati, likhet og demokrati, med håp og tro, for å opprettholde en jødisk og demokratisk stat som er trygg og rettferdig”.

Les alt om Knesset-valget ved å klikke her


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart