Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Knausgård mottok litteraturpris i Israel

Den norske forfatteren Karl Ove Knausgård ble utdelt en israelsk litteraturpris. (Foto: Thomas Wågström)
Den norske forfatteren Karl Ove Knausgård ble utdelt en israelsk litteraturpris. (Foto: Thomas Wågström)
Den norske forfatteren sier han er sterk motstander av en kulturell boikott av Israel.

Den norske forfatteren Karl Ove Knausgård var søndag til stede i Israel for å motta litteraturprisen Jerusalem Prize in Literature på den internasjonale bokmessen i Jerusalem, skriver den israelske avisen Jerusalem Post. Knausgård fikk prisen og premiepengene på 80.000 kroner overrakt av Jerusalems ordfører Nir Barkat.

Prisen deles ut annethvert år til forfattere som promoterer ideen om individets frihet i samfunnet. Barkat sa Knausgård hadde stor påvirkning på moderne litteratur.

– Mister Karl Ove Knausgård. Du er allerede en verdenskjent forfatter, og jeg har ingen tvil om at du vil fortsette å skrive bøker som er ute-av-boksen. Jeg vet at én av ti nordmenn har dine bøker, som har blitt oversatt til 22 ulike språk, i sitt hjem. Vi er veldig stolte over at du har blitt valgt til vinner av årets pris, sa han under utdelingen.

Knausgård svarte med at han var beæret over å motta prisen i en by han lenge har studert og vært fascinert av, gjennom tidlig interesse og utdanning i bibelske studier.

– Jerusalem er en by som huser kanskje de mest transformative og definerende tekster vi kjenner til. Jeg vokste opp i Norge, et land som geografisk, politisk og kulturelt er en annen verden enn Midtøsten. Men i løpet av min skolegang i 1970-årene var historier fra denne regionen av avgjørende betydning, fortalte Knausgård under mottakelsen, og la til at i klasserommet på skolen hadde de tre ulike kart.

Et av kartene var av Norge, et av hele verden og et av det bibelske Israel.

– Vi var like godt kjent med Sinai-fjellet, Karmel, Jeriko, Genesaretsjøen og Dødehavet som vi var med vårt eget landskap. Og historiene fra Bibelen var like viktig for oss som vår egen historie, sa den norske forfatteren til en fullsatt sal.

Til den norske avisen Dagen sier Knausgård at han er «sterk motstander av kulturell boikott av Israel, uten at jeg dermed nødvendigvis støtter staten Israel.»

Norsk kultur har hatt stor suksess i Israel de siste årene. Knausgård var en av forfatterene som kulturminister Linda Hofstad Helleland trakk fram tidligere i år.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart