Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Nektet å møte Sveriges statsminister

Israels statsminister Benjamin Netanyahu taler til Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations. (Foto: GPO)
Politiet ønsker å sikte Israels statsminister Benjamin Netanyahu for korrupsjon. (Foto: GPO)
Benjamin Netanyahu avviste nok en invitasjon fra Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Benjamin Netanyahu skal angivelig ha nektet å møte Sveriges statsminister Stefan Löfven under FNs generalforsamling tidligere i uken. Årsaken skal blant annet være at Sverige anerkjente en palestinsk stat i 2014, skriver avisen Times of Israel.

Det er i så fall andre gang på to år at den israelske statsministeren avviser en invitasjon fra den svenske statsministeren. Siden Löfven og sosialdemokratene vant valget i Sverige i 2014 har landet hatt et anspent forhold til den jødiske staten.

Sverige var det første store EU-landet som anerkjente en palestinsk stat. Anerkjennelsen ble ikke godt mottatt i Israel. I tillegg har både Löfven og utenriksminister Margot Wallström kommet med flere anti-israelske uttalelser.

Netanyahu har avvist flere invitasjoner fra Stefan Löfven. (Foto: Phil Jamieson/Flickr)
Netanyahu har avvist flere invitasjoner fra statsminister Stefan Löfven. (Foto: Phil Jamieson/Flickr)

Etter terrorangrepet i Paris i 2015 gikk Wallström langt i å gi Israel medansvar for spredningen av radikal islamisme. Uttalelsene skapte sjokkbølger i Israel. I likhet med Löfven blir også utenriksminister Wallström boikottet av israelske politikere.

Israels ambassadør til Norge, Raphael Schutz, sa under MIFFs Israelskonferanse i sommer at Norge er i en helt annen situasjon enn Sverige. Han viste til at Israel har hatt et godt forhold til utenriksminister Børge Brende og den norske regjeringen.

– Tre ganger i året har Brende vært i Israel og hver gang har han fått møte statsminister Benjamin Netanyahu og andre høytstående regjeringsmedlemmer. En slik mulighet er det ikke mange land som har. Den kan forsvinne, svarte han på spørsmål om hva som kan skje med forholdet hvis Norge gikk inn for Israel-boikott.

– Se på Sveriges utenriksminister Margot Wallström. Hun har vært så partisk mot Israel at ingen israelske politikere ønsker å treffe henne hvis hun kommer til Israel.

Men valgresultatet 11. september sikret at relasjonene mellom Israel og Norge ikke havarerer slik de har gjort mellom Jerusalem og Stockholm.

Svensk jøde tar et kraftig oppgjør med Sveriges utenriksminister Margot Wallström. (Foto: Socialdemokraterna, flickr)
Også Sveriges utenriksminister Margot Wallström boikottes av Israel. (Foto: Socialdemokraterna, flickr)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart