Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hva er galt i Gøteborg?

To gutter i Gøteborg tegnet hakekors og krysset over davidsstjerne, men er frikjent for hets mot folkegruppe. Bildet er hentet fra en annen sammenheng. (Illustrasjonsfoto: gaelx, flickr.com)
To gutter i Gøteborg tegnet hakekors og krysset over davidsstjerne, men er frikjent for hets mot folkegruppe. Bildet er hentet fra en annen sammenheng. (Illustrasjonsfoto: gaelx, flickr.com)
Dersom en 16-åring tegner kryss over davidsstjerne og nazistisk hakekors på konserthuset og kunstmuseet, er det da hets mot folkegruppe?

En 16 år gammel gutt og en yngre kamerat tegnet 2. august kryss over en davidsstjerne og et nazistisk hakekors på konserthuset og kunstmuseet i Gøteborg. Sammen med disse symbolbudskapene skrev de også anti-israelske slagord som «Boikott Israel» og «Fri Gaza».

Tingretten i Gøteborg behandlet denne uken saken. 16-åringen var tiltalt for hets mot folkegruppe, men han ble frikjent, melder Göteborgs-Posten.

Politiet spurte gutten om han ikke liker jøder.

– Jeg hater ikke jøder, men landet Israel. Stjernen som vi tegnet skal stå for deres land, svarte han i forhør.

Hakekorset ble de ikke ferdig med, før de ble stanset av politiet, hevdet han. Det skulle ikke stå alene, men det skulle følge et likhetstegn og en davidsstjerne. Gutten ville sammenligne Israels krigføring med Nazi-Tysklands ugjerninger under andre verdenskrig. Men, ifølge 16-åringen, forsøkte de å stryke ut hakekorset da politiet kom til stedet.

Påtalemyndighetene siktet gutten for hets mot folkegruppe «med hensyn til rase, hudfarge, nasjonalt eller etnisk opprinnelse».

Tingretten avviste dette. Slagordene «kan neppe sees som hets mot folkegruppe, men som uttrykk for meningsytringer» i konflikten mellom Israel og Palestina. 16-åringen hevdet han ikke hetset jøder, og sier det var den yngre gutten som krysset over davidsstjernen.

Tingretten dømte gutten til å betale en bot for skadeverket.

Hva synes du om tingrettens avgjørelse? Skriv ditt svar i kommentarfeltet.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart