Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hvorfor har ikke Gaza bomberom?

Terrorbevegelsen Hamas graver ikke i bakken for å gi tilfluktsrom for sin befolkning, men for å ha et bedre utgangspunkt til å angripe Israel. (Grafikk: The Israel Project)
Terrorbevegelsen Hamas graver ikke i bakken for å gi tilfluktsrom for sin befolkning, men for å ha et bedre utgangspunkt til å angripe Israel. (Grafikk: The Israel Project)
Hamas-regimet har gravd store bunkersanlegg, men lar ikke sin egen sivilbefolkning få bruke dem. Å beskytte sivile palestinere er ikke i handlingsplanen til Hamas, påpeker Jonathan S. Tobin.
  • 12. juli hadde Jonathan S. Tobin en artikkel i Commentary Magazine. Vi gjengir her en forkortet og fri oversettelse av Siv Sandvik.

Det er ikke rettferdig at israelerne er beskyttet av tilfluktsrom, mens palestinerne i Gaza ikke har noen, sier de som forsvarer Hamas i den pågående konflikten. Dette er en av forklaringene på at antall drepte på Gaza-stripen er mye høyere enn i Israel. Dessverre er det ingen som spør: Hvorfor finnes det ikke bomberom i Gaza?

Israels rakettforsvarssystem har overrasket Hamas i den pågående konflikten. Den islamistiske terrorgruppen har avfyrt hundrevis av raketter, men det har vært veldig få muligheter til å feire drepte israelere. De flest av rakettene er blitt tilintetgjort før de har nådd sine mål i Israel.
Israel har gått eksepsjonelt  langt for å unngå å drepe sivile palestinere i sine militære aksjoner mot rakettutskytningsrampene, kommandosentrene til Hamas og ammunisjonlager. Disse er plassert i tettbefolkede nabolag og spesielt i eller rundt skoler, moskeer og klinikker. Noen sivile har omkommet under disse angrepene. Med tanke på at israelerne har angrepet nesten tusen Hamas-mål den siste uken [artikkelen ble publisert 12. juli], er dødsfallene svært minimale og det kunne vært færre om palestinerne hadde søkt tilflukt under kampene.
Det er nettopp dette Hamas-tilhengerne og deres forsvarere bruker som følelsesmessig utpressing; at Gaza er for fattige til å bygge tilfluktsrom eller andre trygge rom for sine sivile. Det skaper sympati å beskrive palestinerne som hjelpeløse offer.

Disse påstandene er helt uriktig. Gazas tyranner har masse penger og materiell til å bygge tilfluktsrom. Og de har bygget mange av dem, problemet er bare at de avstengt for folket i Gaza.

Det er velkjent at Gaza er gjennomhullet av tunneler fra nord til sør. Det er ikke bare smuglertunnelen mot grensen til Egypt i sør. Over hele Gaza-stripen er det et velutbygd tunnelnettverk. Om lederskapet i Hamas hadde ønsket, kunne de gjort dette til bomberom.

Men å redusere antallet drepte palestinere hører ikke med i Hamas sin handlingsplan. Tvert imot, de ønsker så mange ofre som mulig på palestinsk side for å berike seg på verdenssamfunnets sympati. De vil gjemme seg bak en hjelpeløs befolking og bruke dem som menneskelig skjold.

Hva har Hamas gjort for å forbedre levestandarden på Gaza-stripen etter Israels fullstendige tilbaketrekning i 2005? Hva om Hamas, i stedet for å importere raketter og andre våpen fra Iran, hadde prøvd å gjøre sitt lille fyrstedømme til en oase av fri konkurranse i stedet for en islamistisk tyranni bygget på hat? I stedet må befolkningen leve på veldedighet.

Hamas har blåst pust i vinden med sin kyniske beslutning om å starte en krig mot Israel, og folket i Gaza høster storm.

Gaza har ikke bomberom. Til gjengjeld har landstripen en terroristbevegelse som bruker sivile som menneskelige skjold. Ved å tolerere en slik regjering, og ved å heie når deres islamistiske herskere provoserer israelske motangrep ved å skyte raketter mot israelske sivile, kan ikke folket i Gaza skylde på den jødiske staten eller verdensssamfunnet for sin skjebne. Mangelen på bomberom på Gaza-stripen kan aldri bli et argument mot at Israel får forsvare sine innbyggere.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart