Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Rekordmange ultra-ortodokse inn i IDF

Illustrasjon: David Shankbone
Illustrasjon: David Shankbone
Som en følge av usikkerheten rundt ny vernepliktslov, har et rekordantall ultra-ortodokse menn meldt seg frivillig til sivil førstegangstjeneste.

200 ultra-ortodokse menn møttes torsdag i Jerusalem for å bli med i et fire år gammelt frivillig sivilt IDF-program for den jødiske minoriteten, noe som utgjør den største kontingenten i programmet siden 2008.

– Alle her forstår at så raskt Tal-loven utgår [1. august] kan forholdene bare forverre seg for de frivillige […] Dersom det hadde vært flere plasser tilgjengelig ville tusenvis av ultra-ortodokse blitt med her, sier lederen for programmet Yisrael Meir Ravitz.

– Tjenesten [for disse mennene] er ingen smeltedigel. Vi ønsker at hver av dem som kommer inn i programmet som ultra-ortodoks, skal forlate det som ultra-ortodoks, forklarte han for de frammøtte i den israelske hovedstaden.

Tjenestegjør i opp til ett år
Mange av dem studerte ved Yeshiva-skoler (jødiske bibelskoler) og ønsket egentlig ikke å tjenestegjøre i hæren på mange år, siden disse studentene kan få fritak i ti år fram til de er 28. Men på grunn av den usikre situasjonen har de bestemt seg for å innlede tjenesten nå, for å slippe å bli rammet av den nye allmenne vernepliktsloven politikerne nå forsøker å få innført, skriver Ha’aretz.

I denne tjenesten kan de ultra-ortodokse deltakerne tjenestegjøre i ett år med åtte timers arbeidsdag, eller to år med fire timers arbeidsdag. De fleste av dem vil tiltre i stillinger i kommuneadministrasjoner rundt om i landet, pensjonsdepartementet, Holocaust-museet Yad Vashem eller liknende. Tal-komiteen som var satt sammen for å utarbeide en plan for innføring av allmenn verneplikt, men som statsminister Benjamin Netanyahu så seg tvunget til å legge ned, foreslo en utvidelse av siviltjenesten fra 12 til 24 måneder over tid.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart