Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Minst 3 drept og 200 skadet i opptøyer

Flere tusen muslimer deltok i opptøyene fredag. (Skjermdump: Twitter)
Flere tusen muslimer deltok i opptøyene fredag. (Skjermdump: Twitter)
Protestene mot sikkerhetstiltakene ved Tempelhøyden nådde et klimaks under fredagsbønnen.

Flere tusen muslimer demonstrerte fredag mot de nye sikkerhetstiltakene ved Tempelhøyden i Jerusalem. Etter forrige ukes terrorangrep, hvor to drusiske politibetjenter ble skutt og drept av terrorister med maskinpistoler og pistol, har Israel satt opp metalldetektorer ved inngangen til det hellige området. Det har fått den muslimske verden til å rase. I fem dager på rad har det vært store protester og opptøyer mot at besøkende til al-Aqsa-moskeen må gjennom en metalldetektor.

Fredag nådde protestene et klimaks i forbindelse med den muslimske fredagsbønnen. Flere tusen palestinere skal ha deltatt i protestene, som utviklet seg til voldelige opptøyer både i Jerusalem og flere steder på Vestbredden. Ifølge israelske medier skal minst tre palestinere være drept i sammenstøt med politi og sikkerhetsstyrker. Over 200 skal være skadet i de voldsomme opptøyene.

Den spente situasjonen bekymrer nå Det hvite hus. Onsdag kveld sendte de ut en pressemelding hvor de oppfordret Israel og Jordan til å gjenopprette ro og orden.

Etter at Israel fikk kontroll over Tempelhøyden etter seieren i Seksdagerskrigen i 1967, ble det inngått en avtale om at den islamske Waqf-stiftelsen forvalter de islamske helligdommene al-Aqsa-moskeen og Klippedomen i regi av Jordan, mens Israel fikk ansvaret med å ivareta sikkerheten i området. Slik har det vært i 50 år.

Protestantene mener at de nye sikkerhetstiltakene bryter med dagens status quo. Også Jordan har kritisert Israel for å innføre metalldetektorer. Israel på sin side sier at de nye sikkerhetstiltakene er kommet for å bli. De mener en rød linje ble krysset da to politibetjenter ble skutt og drept i et terrorangrep ved det hellige området.

Formålet med tiltakene er å ivareta sikkerheten både til besøkende og politiet.

Muslimske ledere og det palestinske lederskapet har bidratt til at stemningen har blitt ytterligere tilspisset, ved at de flere ganger har oppfordret muslimer til en «dag med raseri» i protest mot de nye sikkerhetskontrollene Israel har innført.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart