Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Iran er nå i stand til å produsere atomvåpen

Den amerikanske etterretningssjefen James Clapper orienterer senatet om situasjonen i Iran. Foto: Skjermdump fra USAs offentlige TV-overføring.
Den amerikanske etterretningssjefen James Clapper orienterer senatet om situasjonen i Iran. Foto: Skjermdump fra USAs offentlige TV-overføring.
Amerikansk etterretning mener det iranske regimet allerede nå har kapasitet til å utvikle atomvåpen, dersom de har politisk vilje til å gjøre det. De vil imidlertid ikke kunne utvikle en ferdig bombe uten at det ville bli oppdaget underveis, mener amerikanerne.

Dette kom frem i en rapport som ble lagt frem av etterretningssjef James Clapper i går.

I rapporten skriver Clapper at den amerikanske etterretningstjenesten vurderer det slik at Iran allerede har de tekniske mulighetene til å produsere atomvåpen, og at det sentrale spørsmålet er om regimet har politisk vilje til å gjøre alvor av planen.

”Tehran har gjort teknisk fremgang på en rekke områder – inkludert anriking av uran, atomreaktorer, og missiler – som de kan gjøre seg nytte av dersom de bestemmer seg for å bygge missildrevne atomvåpen”, står det i rapporten.

– Vil bli oppdaget
”Det er av særlig interesse at Iran det siste året har gjort fremgang ved å installere flere sentrifuger på atomkraftverket, og utviklet avanserte sentrifugesystemer samtidig som de samler lagre av lavanriket uran (LEUF6). Denne utviklingen har posisjonert Iran bedre til å kunne anrike uran til den graden som kreves i våpen, i sine deklarerte fasiliteter, med sine lagre av uran, dersom de velger å gjøre det”, forteller rapporten.

”Til tross for denne fremgangen, vurderer vi det slik at Iran ikke ville være i stand til å produsere nok høyanriket uran før slik aktivitet ville bli oppdaget”, fortelles det også.

”Vi bedømmer det slik at Iran ville velge å anvende missiler til å sende ut eventuelle atombomber, dersom Iran noen gang bygger slike våpen. Irans missiler er nå i stand til å være bærere av atombomber, og Iran har den største beholdningen av missiler i hele Midtøsten,” rapporterer Clapper.

Han tilføyer at regimet også har både midler og motivasjon til å kunne velge å utvikle interkontinentale langdistansemissiler som ville kunne anvendes mot USA.

– Avtalen vil forsinke utviklingen
Den nylig inngåtte diplomatiske atomavtalen med P5+1-landene ansees kun å ha en forsinkende effekt på den tenkelige utviklingen.

”Vi vurderer det slik at dersom Iran for fullt implementerer den felles planen, vil det midlertidig hindre utviklingen av anrikningsprogramet, eliminere produksjonen og lagrene av 20 prosent anriket uran i en form egnet for videre anrikning, og sørge for større gjennomsiktighet inn til de eksisterende og planlagte atomfasilitetene. Denne gjennomsiktigheten ville sørge for at man vil bli advart på et tidligere tidspunkt dersom man setter i gang bruk av fasilitetene,” forklarer forfatterne av rapporten.

– Kun seks ukers forsinkelse
Dagen før rapporten ble lagt frem, advarte Israels statsminister Benjamin Netanyahu om utviklingen i Iran. Ifølge Netanyahu mener også israelsk etterretning at den diplomatiske avtalen som ble inngått i november med det internasjonale samfunnet ved P5+1-gruppen kun vil ha en forsinkende effekt på atomutviklingen i Iran. Han hevdet imidlertid at det kun vil dreie seg om en seks uker lang forsinkelse.

– Irans avtale med det internasjonale samfunnet har bare satt landet seks uker tilbake i spørsmålet om hvor lang tid det vil ta for deres atomprogram å utvikle en bombe, advarte statsministeren i talen, som ble holdt tirsdag kveld ved Instituttet for nasjonale sikkerhetsstudier (INSS) i Tel Aviv, og som refereres av Times or Israel.

– Selv om det finnes interne uenigheter i Iran, er det ingen uenighet i regimet om utvikling av atomvåpen og målsetningen om å utslette Israel fra kartet, sa Netanyahu i talen.

Her kan du se video av at etterretningssjef James Clapper orienterer Senatet om Iran:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oQaLtb250bs[/youtube]


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart