Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Arabiske stater angriper opprørerne i Jemen

Jemens hovedstad Sana'a. (Illustrasjonsfoto: Eesti / Flickr.com / CC)
Jemens hovedstad Sana'a. (Illustrasjonsfoto: Eesti / Flickr.com / CC)
Med støtte fra USA og Saudi-Arabia i spissen har en bred allianse av arabiske land gått til krig mot de Iran-allierte opprørerne i Jemen. Det er fare for at konflikten kan eskalere til storkrig mellom sunni- og shiamuslimer i Midtøsten.

De shiamuslimske Houthi-tilhengerne i Jemen har lenge hatt kontroll over deler av landet, men siden presidentskiftet i 2011 har opprørsgruppene deres arbeidet målrettet for å overta makten i hele landet. Siden de tok kontroll over hovedstaden Sana’a i september 2014, har de langt på vei lyktes med det. Houthi-opprørerne er allierte med regimet i Iran, og maktovertakelsen deres er dermed å betrakte som en fortsettelse på Irans arbeid for å utbre seg i Midtøsten. Ifølge en myndighetsrepresentant fra Iran er maktovertakelsen i Jemen også å betrakte som et ledd i kampen mot Israel.

– Det viktige er at veien til å frigjøre Palestina går forbi Jemen, siden Jemen har en strategisk beliggenhet, skal en rådgiver for Irans øverste leder Ayatollah Khamenei ha sagt.

Jemen ligger der Rødehavet går over i Det indiske hav.

 

Bred allianse vil stanse opprørerne

Onsdag kveld innledet Saudi-Arabia og en rekke allierte nasjoner luftangrep mot Houthi-styrkene i Jemen ifølge internasjonale nyhetsbyråer. De er gjengitt blant annet hos Ynetnews.com. Det hvite hus har bekreftet at USA støtter operasjonen med logistikk og etterretning. Saudi-Arabia har ifølge al-Arabiya stilt opp med 150.000 soldater og 100 kampfly til operasjonene. I tillegg melder de at fly fra Egypt, Marokko, Jordan, Sudan, Kuwait, De forente arabiske emirater, Qatar og Bahrain deltar i de pågående luftangrepene. Egypt, Jordan, Sudan og Pakistan skal stå klare til å bidra med bakkestyrker i en invasjon.

En jordansk kilde bekrefter overfor Reuters at Jordan stiller med fly i luftangrepene, og forklarer engasjementet med at sikkerhet og stabilitet i Jemen er av stor strategisk interesse for Jordan.

Målet med operasjonene skal være å stanse Houthi-opprørerne fra å få kontroll over byen Aden i sør, hvor landets president har gått i dekning siden han ble jaget fra hovedstaden i februar.

Angrepene begynte med at uidentifiserte jagerfly bombet både den sivile og den militære hovedflyplassen i Sana’a. Luftangrepene har fortsatt etter det, mot strategiske og militære mål.

 

Fare for storkrig mot Iran

Saudi-Arabias ambassadør til USA, Adel al-Jubeir, bekjentgjorde operasjonen like før luftangrepene startet i går.

– Vi vil gjøre alt som er nødvendig for å beskytte den legitime regjeringen i Jemen fra å falle, sa han i en pressekonferanse.

Den store faren nå er at konflikten i Jemen kan eskalere til en krig mellom Iran og deres shiamuslimske allierte som støtter Houthi-bevegelsen på den ene siden og mot Saudi Arabia og de andre sunnimuslimske landene i regionen på den andre siden. Sistnevnte støtter Jemens myndigheter ledet av president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

En leder i Houthibevegelsen uttaler at luftangrepene er en aggresjon mot landet hans som vil kunne sette i gang en omfattende krig i regionen.

Houthi-bevegelsens tv-kanal al-Masirah tv rapporterer at luftangrepene har rammet et boligområde nord for Sana’a og forårsaket titalls sivile døde. Det har imidlertid ikke vært mulig å få meldingene om sivile drepte bekreftet fra uavhengige kilder så langt.

 

Iran: – Et farlig skritt

Det iranske nyhetsbyrået Fars rapporterte torsdag at Iran krever umiddelbar stans i ”all aggresjon i Jemen”, og advarer mot at angrepene kan ”skape ytterligere komplikasjoner i situasjonen”.

– Militæroperasjonene mot Jemen vil være til hinder for å kunne løse krisen i landet på fredelig måte, sa utenriksdepartementets talskvinne Marzieh Afkham.

Et annet nyhetsbyrå, The Students News Agency, siterte Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif på at ”Iran vil gjøre alt som er nødvendig for å få kontroll over krisen i Jemen”, ifølge Ynetnews.com.

Iran nekter samtidig for å ha forsynt Houthi-militsen med penger og militær trening, slik både jemenittiske og vestlige kilder mener er tilfelle.

 

Kan bli bakkeoperasjon

En saudiarabisk kilde fra forsvaret sier torsdag til Reuters at det kan bli nødvendig å gå inn med bakkestyrker for å gjenopprette ro og orden i Jemen, og gi makten tilbake til president Hadi og regjeringen.

Israelske myndigheter er bekymret over sikkerhetssituasjonen for den gjenværende resten av jemenittiske jøder. Det jødiske samfunnet som i 1959 besto av 50.000 mennesker, har i dag sunket til om lag 100 som inntil nylig ikke har villet emigrere fra landet.

Konflikten i Jemen påvirker også det globale oljemarkedet. Oljeprisen skjøt i været med seks prosent like etter at operasjonen hadde begynt onsdag kveld. Noe av forklaringen på det er at de fleste oljetankskip fra arabiske produsenter som Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Kuwait og Irak må passere Jemens kystlinje gjennom den trange Aden-bukten for å komme seg gjennom Rødehavet og Suez-kanalen til Europa. Både den 40 km brede bukten mellom Jemen og Djibouti, og Hormuz-stredet i den persiske Gulfen mellom Iran og den arabiske halvøya, er kritiske punkter for leveransen av USA-assosierte globale oljeforsyninger.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart