Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Det er ulogisk for den arabiske verden å boikotte Israel

Bahrains konge Hamad bin Isa Al Khalifa. (Foto: Wikipedia Commons)
Bahrains konge Hamad bin Isa Al Khalifa. (Foto: Wikipedia Commons)
Positive signaler fra Bahrain øker håpet om diplomatiske forbindelser med Israel.

Det var på et interreligiøst dialogmøte i Los Angeles onsdag 13. september, delvis sponset og arrangert av Simon Wiesenthal-senteret, at det ble kjent at kongen av Bahrain, Hamad bin Isa Al Khalifa, er imot den arabiske ligas boikott av Israel. Kongen skal også ha uttalt at Bahrains statsborgere fritt kan reise til Israel.

Bahrain er blant et titalls land som ennå ikke har anerkjent Israel, og landene har ingen diplomatiske forbindelser.

I et telefonintervju med nettavisen Times of Israel, publisert 18. februar, fortalte rabbiner Marvin Hier, grunnlegger og leder for Simon Wiesenthal-senteret, om kongens nye tilnærming til Israel.

Erklæringen kom i et møte Hier og kollega Abraham Cooper hadde med Bahrains statsoverhode i hovedstaden Manama 26. februar i år.

Rabbinerne Marvin Hier og Abraham Cooper i samtale med kongen av Bahrain i februar 2017. (Foto: Privat/Via ToI)
Rabbinerne Marvin Hier og Abraham Cooper i samtale med kongen av Bahrain i februar 2017. (Foto: Privat/Times of Israel)

Med flere av landets regjeringsmedlemmer til stede, skal kongen ha sagt: «Det er ulogisk for den arabiske verden å boikotte Israel. Vi må finne en bedre vei.»

Hier var full av ros for Bahrains konge. Etter møtet i februar har de fortsatt med å holde kontakt og blant annet snakket om deres felles interesse for Frank Sinatra.

Lederen for Simon Wiesenthal-senteret sa også at kongen var tydelig på at Bahrain og Israel er soleklare allierte på grunn av deres felles interesse i å forhindre at Iran får økt innflytelse i regionen.

Hier sa han ventet med å diskutere innholdet i samtalen de hadde med kongen inntil det måtte komme et tydelig signal fra Bahrain om at kongen mener alvor med uttalelsen om Israel.

Signalet han ventet på kom nå i september da kongens sønn, prins Nasser bin Hamad Al Khalifa, ankom USA og Los Angeles for å delta og være hovedtaler på det interreligiøse møtet arrangert av Bahrain og Simon Wiesenthal-senteret.

Ved avslutningen av møtet undertegnet prinsen og Hier dokumentet «Bahrains erklæring om religiøs toleranse».

Erklæringen, som er den første i sitt slag fra et arabisk statsoverhode, oppfordrer følgere av alle trosretninger om å vise respekt og beskytte alle andres rettigheter til å praktisere deres religiøse tilhørighet i fred og verdighet.

Prins Nasser bin Hamad Al-Khalifa og Marvin Hier undertegnet dokumentet. (Foto: Twitter)
Prins Nasser bin Hamad Al Khalifa og Marvin Hier undertegnet dokumentet. (Foto: Twitter)

En delegasjon på 40 personer fra Bahrain fulgte prinsen til USA. I tillegg deltok arabiske diplomater og rundt 300 religiøse ledere som representerer hinduer, buddhister, sikher, muslimer, bahaier, kristne og jøder fra 15 forskjellige land fra fem kontinent.

Alle gjestene, inkludert de arabiske, reiste seg opp i respekt da Israels nasjonalsang, Hatikva, ble fremført av Bahrains nasjonale orkester.

Bahrain har rundt 1,4 millioner innbyggere. 70 prosent av dem er muslimer, 14,5 prosent er kristne, 10 prosent er hinduer og 2,5 prosent er buddhister. Mellom 36 og 40 personer skal være jøder.

Abraham Cooper fortalte til forsamlingen at de på en spasertur i Manama så en kirke med et gigantisk kors rett ved siden av et hinduistisk tempel. 90 meter bortenfor lå en imponerende moské, og i den eldre delen av byen var det en liten synagoge. Det skal være den eneste synagogen i Den persiske gulf.

Store deler av den jødiske befolkningen forlot landet etter voldelige opptøyer i 1947 og 1967, men ifølge jødiske, muslimske og britiske kilder ble opptøyene utløst av utenlandske pro-palestinere, og lokale arabere gjorde en stor innsats for å beskytte sine jødiske naboer.

Ifølge observatører skal kong Hamad bin Isa Al Khalifas politikk ha ført til et svært godt forhold mellom landets religiøse grupper etter at han kom til makten i 2002.

Kongen har forankret religiøs toleranse både i landets lover og ved personlig opptreden. Han har for eksempel feiret den jødiske høytiden Hanukkah siden 2015 med både jøder og muslimer til stede.

 

Kilder: Jerusalem Post, Times of Israel og Simon Wiesenthal-senteret.

 

Relaterte artikler:

Løgnen om Israels isolasjon

«Nesten alle arabiske land» har forbindelser med Israel

Hvilket land blir det neste? Tsjad, Somalia eller kanskje Saudi-Arabia?

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart