Terrorgruppe avslørt i Aserbajdsjan

aserbadsjan

22 personer er arrestert i Aserbajdsjan, mistenkt for å planlegge terrorangrep mot de israelske og amerikanske ambassadene og mot toppdiplomater fra disse og andre land.

Rebekka Herberger Rodner

16.03.2012 10:03

Det rapporterte lokale media i landet på onsdag, forteller Times of Israel. Det nasjonale sikkerhetsdepartementet i Aserbajdsjan mener gruppen er knyttet til Irans revolusjonsgarde, forteller den lokale tv-stasjonen AZTV. Medlemmene i gruppen skal ha blitt rekruttert lokalt, men fått opplæring i Iran. Det er ikke klart når de ble arrestert.

Medlemmer av gruppen planla terrorangrep mot både den israelske og den amerikanske ambassaden i Baku, hovedstaden i Aserbajdsjan. De hadde et lager med en rekke våpen og sprengstoff forteller rapporten. De planla også angrep mot toppdiplomater fra Israel, USA og andre land.

Aserbajdsjan spiller en nøkkelrolle i det spente forholdet mellom Israel og Iran. Tidligere denne uke forsikret tjenestemenn fra Aserbajdsjan at Israel ikke kommer til å angripe Irans atomanlegg via aserbajdsjansk luftrom. Sist uke ble den aserbajdsjansk ambassadøren i Iran innkalt til utenriksdepartementet i Teheran hvor han ble refset av iranske embetsmenn for en våpenavtale Aserbajdsjan nylig inngikk med Israel verdt 8 milliarder kroner. Ambassadøren ble fortalt at Aserbajdsjan ikke kunne tillate seg å bli brukt av Israel som del av en plan for å angripe Iran.

Dette er den andre terrorgruppen som skal være knyttet til Iran som har blitt avslørt de siste ukene i Aserbajdsjan. To iranere ble anholdt for noen uker siden for å planlegge angrep mot israelske og jødiske mål. De to hadde rifler med teleskopsikte.