Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Odd Karsten Tveit glemte balanse for lenge siden

NRKs tidligere Midtøsten-korrespondent Odd Karsten Tveit til VG Helg 12. april 2014. (Faksmile VG Helg)
NRKs tidligere Midtøsten-korrespondent Odd Karsten Tveit til VG Helg 12. april 2014. (Faksmile VG Helg)
I intervju med VG Helg innrømmer NRKs tidligere Midtøsten-korrespondent Odd Karsten Tveit at balanse i hans dekning aldri var noe mål. Kringkastingsrådets ros av NRK for balansert nyhetsdekning framstår mer latterlig enn noen gang før.

VG Helg brukte 12. april hele syv helsider på pensjonisten Odd Karsten Tveit. Den tidligere Midtøsten-korrespondenten forteller mest om sitt kjærlighetsliv, men blir også utfordret litt av journalisten på sin rolle som reporter fra konfliktområder.

– Du har krysset frontlinjen, sovet til lyden av bomber, forsøkt å fortelle en balansert historie… sier VGs journalist, men blir avbrutt av Odd Karsten Tveit.

– Ikke balansert! Det er ingen balanse her, altså. Her er det en okkupasjonsmakt og et folk som er okkupert. Jeg er med på å fortelle en totalt ubalansert historie. Jeg har forsøkt å være ryddig og skikkelig. Men balanse? Forget it!

– Har kritikken og påstandene om at du er anti-israelsk gått inn på deg?

– Nei, det vil alltid være interessekonflikter. Jeg har ikke vært anti-israelsk, men jeg har forsøkt å være kritisk til den israelske okkupasjonspolitikken, avsløre det som fremstilles som en fredsprosess, men som er en okkupasjonsprosess. Denne historien er så nær oss, med Bibelen, Jerusalem, Holocaust og hvordan Israel ble til, og vi har vært med i FN-operasjoner fra begynnelsen. Nordmenn har et forhold til denne konflikten. Rwanda-konflikten, for eksempel, oppleve ikke like nær, sier Tveit.

Slik slipper VG Helg ham av kroken.

Et resultat som Odd Karsten Tveit har bidratt betydelig til med sine mangeårige reportasjer fra Midtøsten, er at 4 av 10 nordmenn tror Israel behandler palestinerne like ille som jødene ble behandlet under andre verdenskrig. En ekstrem overdekning av Israels kriger, uten at krigføringen sammenlignes med kriger i andre land, skaper et falskt inntrykk av en grusom jødisk stat, påpekete MIFF i NRK Ytring i november 2012.

Da Kringkastingsrådet behandlet klager på NRKs dekning i april 2011, ga flertallet i rådet ros til NRK for «balansert nyhetsdekning av konflikten». Dette vedtaket blir bare enda mer latterlig enn før når man leser hva NRKs mest brukte Midtøsten-korrespondent de siste tiår sier om saken. Han sier det jo med egne ord: NRK har glemt balanse for lenge siden.

28. mars 2014 sendte MIFF et brev til NRK-ledelsen hvor vi krever at bruken av Odd Karsten Tveit som reporter fra Midtøsten opphører.

Det er på tide NRK-ledelsen erkjenner at Odd Karsten Tveit opptrer som en anti-israelsk aktivist, og ikke en journalist. Siste skrekkeksempel kom under Ariel Sharons begravelse, skrev MIFF.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart