Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Kåre Willoch ble rasende

Kåre Willoch under et foredrag i 2006. (Foto: Robert E. Haraldsen, Wikimedia Commons)
Kåre Willoch under et foredrag i 2006. (Foto: Robert E. Haraldsen, Wikimedia Commons)
Tidligere statsminister Kåre Willoch reagerte i kjent stil da hans ensidige Midtøsten-syn ble utfordret på LOs konferanse torsdag. -Unnskyld at jeg er opphisset, men jeg tror at det er sunt for kroppen, sa Willoch.

Det er nettstedet frifagbevegelse.no som gir et lite referat fra Willochs «historietime». For dem som har hørt Willoch før, er det lite nytt. Det er den gamle leksa som ensidig setter Israel i historiens og nåtidens skammekrok, demoniserer staten og israelske ledere, og ikke har en eneste kritisk kommentar til palestinerne og deres ledere. MIFF har tidligere gått Willochs foredrag grundig etter i sømmene og påvist en lang rekke fordreininger, faktafeil og anakronismer. Willoch har også flere tilfeller av historieforfalskning og demonisering av Israel og israelske ledere.

Den israelske historikeren Benny Morris, som Willoch omtaler som «fremragende», mener seg misbrukt av Willoch. I 2009 skrev han en artikkel i VG med overskriften Willochs løgner.

 

Kom med innvendinger

Willoch var neppe forberedt på å møte innvendinger etter sitt foredrag for LO, da de fleste lederne for de fagorganiserte jo deler synet til den tidligere statsministeren. Men forbundssekretær Eigil Jespersen i Norges Offisersforbund tok ordet og kritiserte Willoch for å ha et ensidig syn på konflikten. «Jespersen minnet om at fredsprisvinner Yassir Arafat var en terrorist og at det var to sider av denne konflikten,» skriver frifagbevegelse.no. Offiseren understreket også behovet for å se framover i stedet for å grave seg ned i historien.

 

Willoch «så rødt»

Da reagerte Willoch i kjent stil. Vitnesbyrdene er mange på hvordan Willoch reagerer når hans narrativ blir utfordret. Mange forteller om Willochs voldsomme følelsesmessige utbrudd. Her får vi beskrivelsen til LOs egen journalist.

Jespersen «fikk så ørene flagret», skriver Nina Hanssen. Hun skriver videre:

– Unnskyld at jeg er opphisset, men jeg tror at det er sunt for kroppen, startet Willoch før han satte Jespersen på plass fra talerstolen.

– Jeg har hørt slike holdninger før. Det er så typisk å gå ut fra at det er feil på begge sider. Da vil vi ikke oppnå noe som helst. Hva mener du er begrunnelsen for at det er feil på begge sider? Vi kan vise til konkrete massakre, brudd på folkeretten og se at Israel stadig vekk lager nye illegale bosettinger og nekter å høre på FN. Hvordan kan du klage på ensidighet da og si at noe må være feil på den palestinske siden? Jeg mener det blir overfladisk å forutsette at det er feil på begge sider slik du gjør, sa Willoch.

Han spurte også: Hvem er det som sier at Arafat var en terrorist?

Til slutt var Willoch «litt rødere i toppen enn vanlig».

Historikeren Benny Morris svarer på Kåre Willochs anklager om massakrer gjennomført av jødiske styrker i 1948 her.

Kåre Willoch hevder at hans kritikere ikke liker fakta, men hva med ham selv?


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart