Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Solberg vil ha økt samarbeid med Israel

Shimon Peres møtte Erna Solberg i statsministerboligen tirsdag morgen. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard.)
Shimon Peres møtte Erna Solberg i statsministerboligen tirsdag morgen. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard.)
Statsminister Erna Solberg uttrykte ønske om å styrke de kulturelle og økonomiske relasjonene til Israel, og tok klar avstand fra boikott, da hun møtte president Shimon Peres tirsdag morgen.

De to holdt pressekonferanse i statsministerboligen etter et samtalemøte tidlig tirsdag.

– Jeg er glad for at samarbeidsrelasjonene mellom Norge og Israel er inne i en stødig utvikling på mange områder. Ikke minst gjelder det innenfor kulturell utveksling, innledet statsministeren.

Hun fortalte at de i møtet hadde diskutert mulighetene for økt handel mellom Norge og Israel, og et forpliktende forskningssamarbeid mellom landene.

– Den norske regjeringen ønsker å gjenåpne forhandlinger om en memorandum of understanding [rammeavtale] for samarbeid mellom Israel og Norge innen forskning og utvikling. Jeg er sikker på at begge våre land jobber bedre ved å jobbe sammen, og at dette vil bringe oss fremover, sa Solberg.

– Jeg er glad for den klare innstillingen presidenten har til at den økonomiske fremgangen i Midtøsten også må komme araberne til gode, la hun til.

 

Her kommer Shimon Peres og Erna Solberg ut fra møtet for å holde pressekonferanse i statsministerboligen. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard.)
Her kommer Shimon Peres og Erna Solberg ut fra møtet for å holde pressekonferanse i statsministerboligen. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard.)

 

– Ikke noe bedre alternativ enn fred

Solberg fortalte også at de hadde drøftet fredsprosessen mellom Israel og palestinerne, og at de var enige om viktigheten av å oppnå en tostatsløsning og at partene må finne tilbake til forhandlingsbordet. Hun uttrykte at hun satte pris på presidentens tydelig uttalte vilje til å oppnå en fredsløsning med palestinerne.

– Peres har vært en sterk talsmann for å finne en fredelig løsning med palestinerne, sa hun.

Peres innledet med å fortelle at han alltid vil ha et spesielt forhold til Norge på grunn av Oslo-avtalen, og han roste Norge for engasjementet i å hjelpe palestinerne med statsbyggingsprosessen, blant annet gjennom å lede giverlandsgruppen.

– Fredsforhandlingene er ikke avsluttet, men alle parter var enige om å ta en pause. Samtalene med palestinerne vil bli gjenopptatt, sa presidenten.

– Jeg er overbevist om at ingen av oss har noe bedre alternativ enn fred, sa Peres.

 

Erna Solberg ønsker sterkere norsk samarbeid med Israel. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard.)
Erna Solberg ønsker sterkere norsk samarbeid med Israel. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard.)

 

– Iran er et stort hinder for fred

Han trakk frem trusselen fra Iran som et vesentlig hinder for fred i Midtøsten.

– Et stort hinder for fred i Midtøsten er Irans utvikling, fordi de bygger opp atomkapasitet og har missiler for både korte og lange distanser. De har en erklært ambisjon om å ta hegemoni i Midtøsten. Disse feile ambisjonene gjør Teheran til en fremstående og krevende utfordring i Midtøsten, sa han.

Peres uttrykte en viss skepsis til de pågående forhandlingene mellom Iran og det internasjonale samfunnet representert ved P5+1 (de fem faste landene i FNs sikkerhetsråd, samt Tyskland).

– Det internasjonale presset gjennom økonomiske sanksjoner har hatt en innvirkning på det iranske folket, men det iranske folket er ikke våre fiender. Det er den iranske politikken vi er bekymret for. Fire av seks måneder med forhandlinger har allerede passert, sa presidenten.

 

Shimon Peres snakket om mulighetene for fred med palestinerne, og om Irans atomprogram, da han møtte pressen i statsministerboligen i dag. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard.)
Shimon Peres snakket om mulighetene for fred med palestinerne, og om Irans atomprogram, da han møtte pressen i statsministerboligen i dag. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard.)

 

Svarte NRK om bosetningene

Fra NRK fikk president Peres spørsmål om sitt syn på den israelske bosetningspolitikken. Spørsmålet lød:

– Tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre er i dag i Ramallah. Han sier at han har sett nye bosetninger rundt Ramallah, og at disse knuser fredsprosessen. Er du enig?

– En måte å løse bosetningsproblematikken er ved å inngå en gjensidig avtale, der prinsippet er at grensene vil måtte endres, mot bytte av like store landområder, svarte presidenten.

– Vi vil beholde tre bosetningsblokker, og gi den samme mengden land tilbake til palestinerne. Men vi må forhandle for å kunne gjennomføre dette, fortsatte han.

Peres forklarte at han ikke har tro på at fredsprosessen vil bryte gjennom om bare Israel innfører full byggestans på Vestbredden, fordi dette allerede er prøvd ut.

– En gang aksepterte Israel en byggestans på ni måneder, med forventninger om at det skulle gi fremgang i fredsprosessen. Det ga ikke det forventede resultatet, sa han.

– Da vi trakk oss ut av Gaza, stanset vi ikke bare bygging i bosetningene. Vi trakk tilbake 8.000 av våre egne borgere. Det var en tøff avgjørelse for regjeringen vår. Vi brukte to milliarder dollar på å bygge nye hus til bosetterne. Vi gjorde det fordi vi var sikre på at befolkningen i Gaza ville benytte muligheten til å arbeide med å bygge en uavhengig stat. Men i stedet begynte de å skyte missiler på oss. Vi kunne ikke forstå hensikten med det. Gaza er fullstendig fritt, det er ingen bosetninger der, sa Peres.

 

– Kan ikke forene terror og fred

Han kommenterte også den nye samarbeidsavtalen mellom Fatah og Hamas, som var den utløsende årsaken til at Israel avbrøt forhandlingssamtalene.

– Man kan ikke forenes når man har to ulike utgangspunkt, der den ene vil fortsette med terror og den andre vil søke fred, sa Peres, og minnet om det internasjonale samfunnets vedtatte krav til Israels forhandlingspartnere: Anerkjennelse av staten Israels eksistens, ta avstand fra terror og vold, og anerkjenne inngåtte internasjonale avtaler. Israel ser ikke noen mulighet for å forhandle med en partner som inkluderer Hamas, så lenge Hamas ikke forandrer seg og oppfyller disse kravene.

Erna Solberg tok ordet etter at presidenten hadde svart på bosetningsspørsmålet.

– Den norske regjeringen er veldig klar på at bosetningene er brudd på internasjonal lov og undergraver fredsforhandlingene. Dette er et tema der vi må søke mer dialog, sa hun.

 

Sier nei til boikott

Erna Solberg fikk spørsmål fra den israelske avisen Yedioth Aharonoth om hva som er hennes ståsted i forhold til boikottbevegelsen mot Israel.

– I den norske regjeringen er vi veldig klare på dette. Vi boikotter ingen varer fra Israel. Vi tror på en fri og åpen økonomi og handel. Vi har frihet for sosiale bevegelser til å gjøre hva de vil, men vi som norsk regjering vil være med på å fortsette samarbeidet og utviklingen mot fred for dette landet, svarte Solberg.

Etter pressekonferansen dro Peres videre til Nobel-instituttet, før han møtte regjeringen til lunsj på Akershus Festning. Statsbesøket ble avsluttet tirsdag ettermiddag.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart