Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Avduket minnesmerke for Dan Uzan i Israel

Dan Uzan med niesen Karoline på skuldrene. (Foto: Privat)
Dan Uzan med niesen Karoline på skuldrene. (Foto: Privat)
Den danske synagogevakten ble skutt og drept da han forhindret en massakre i København.

For to år siden ble den jødiske synagogevakten Dan Uzan (37) skutt og drept i et terrorangrep i København. Uzan voktet inngangen til en Bat Mitzvah-feiring i synagogen da dansk-palestinske Omar Abdel Hamid El-Hussein forsøkte å entre bygningen. Uzan hindret det som kunne blitt en massakre. 80 personer befant seg inne i bygget. Terroristen ble senere drept i en skuddveksling med politiet.

Nå er det reist et minnesmerke for Uzan i parken Yar Ilanot utenfor Netanya i Israel. Her står fine sypresser i en tett sirkel og trærne omkranser en liten skyggefull plass. Der er det plassert en minnestein til minne om den danske jøden. Det er Jødisk Nasjonalfond som har finansiert minnesmerket, blant annet med midler fra Norge.

– Vi ønsket å hedre denne mannen som hadde gitt sitt liv for å redde andre, sier Wolfgang Müller, leder for Jødisk Nasjonalfond i Norge, til Med Israel for fred.

Minnesmerket til Uzan er reist i parken Yar Ilanot i Israel. (Foto: Privat)
Minnesteinen til den danske jøden Dan Uzan ble avduket i parken Yar Ilanot i Israel. (Foto: Privat)

Minnesmerket ble avduket i mars med familien til den avdøde til stede, i tillegg til representanter for de skandinaviske grenene av Jødisk Nasjonalfond. Til stede var også representanter fra flere nordiske ambassader i Israel, deriblant den norske.

– En vakker minnehage til Dan Uzan ble åpnet i dag i Yar Ilanat med familien hans til stede. En ære å kunne bidra, skrev den norske ambassaden i Israel på Twitter.

Seremonien ble avsluttet med sang fra kantor og overrabbiner lyste velsignelsen.

– Far til Dan, Sergeot Uzan, rettet en stor takk til alle som hadde møtt fram. Han var synlig beveget og kjente seg omsluttet av mange. Han fortalte om Dans drømmer om en bedre verden, forteller Müller, som selv ble rørt av å være til stede.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart