Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Israel skal ha «forsvarbare grenser»

- Norge støtter aktivt Israels rett til å leve i fred og sikkerhet innenfor forsvarbare grenser, skriver Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Norge støtter aktivt Israels rett til å leve i fred og sikkerhet innenfor forsvarbare grenser, skriver Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Erklæringen ble sendt til Israels utenriksminister Silvan Shalom torsdag 5. januar 2006, samme dag som finansminister Kristin Halvorsen gikk ut med oppfordring til boikott av Israel.

I Utenriksdepartementet fryktet man at Halvorsens utspill kunne skade de diplomatiske forbindelsene med Israel og USA. Det ble derfor reagert raskt.

 

«Forsvarbare grenser»
I brevet fra Støre til Shalom legger den norske regjeringen seg «tett opp til Israels syn på hva som skal være statens grenser», analyserer Dagbladet. «Begrepet «forsvarbare grenser» er en gjenganger i Israels argumenter imot å trekke seg tilbake til grensen – den grønne linjen – fra tida før okkupasjonen av Vestbredden, Gaza og Golanhøydene i 1967″, skriver avisen.

Det er riktig at Israel har brukt Vestbreddens og Golanhøydenes militærstrategiske betydning som et argument i forhandlinger om landområdene. Israel «rett til å leve i fred innenfor sikre og anerkjente grenser fri fra trusler og voldshandlinger», ble også anerkjent i FN-resolusjonen 242 fra 1967. Heller ikke den gang krevde verdenslederne som stod bak ordlyden i resolusjonen en fullstendig tilbaketrekning fra områdene som var vunnet i forsvarskrig.

Israel ønsker å løse grensespørsmålet for Vestbredden i forhandlinger med en palestinsk fredspartner. Etter at administrasjonen av de store palestinske byene var avsluttet (1995) og Israel tilbød tilbaketrekning fra hele Gaza-stripen og ca. 95 prosent av Vestbredden (2000/01), startet palestinerne den dødelige terrorkrigen al-Aqsa Intifadaen.

I det dominerende sentrum, og på den moderate høyresiden av israelsk politikk, er det få som finner en palestinsk partner som vil tilby en ekte fred. Derfor går flere inn for ensidige tiltak og forsvarstiltak på omstridte landområder, som for eksmpel ved tilbaketrekningen fra Gaza-stripen og sikkerhetsbarrieren på Vestbredden.

Også de største partiene på israelsk venstreside (Ap og Meretz-Yahad) går inn for grensejusteringer i forhold til grønne linjen, og det er stor politisk oppslutning om sikkerhetsbarrierens trasé. Israelsk venstreside argumenterer for grensejusteringer delvis på grunn av de store bosetningsblokkene og delvis på grunn av enkelte områders strategiske betydning i en eventuell ny storkrig.

Porten til Midtøstens gjengivelse av utenriksminister Støres brev er hentet fra Dagbladets faksmile av de offisielle brevene.

Brevet fra utenriksminister Jonas Gahr Støre til Israels utenriksminister Silvan Shalom

Brevet fra utenriksminister Jonas Gahr Støre til USAs utenriksminister Condoleezza Rice


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart