Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

UiB-rektor må tenke seg om

Ledelsen ved Universitetet i Bergen (UiB) har for tiden ingen planer om å innføre akademisk boikott av Israel. Dette kom frem da universitetsrektor Sigmund Grønmo besøkte Studentersamfunnet nylig. Men Grønmo er ikke prinsipiell motstander av boikott, og han vil ikke avvise muligheten for at boikott kan bli aktuell politikk på UiB i fremtiden.

Her bør Grønmo tenke seg grundig om. Hvis man først skal legge press på en stat, må man ha klare tanker om hva det er man vil oppnå. Det mener jeg de som ønsker boikott av Israel ikke har. Kanskje tror de at press på landet kan få israelerne til å akseptere opprettelsen av en palestinsk stat ved sin side? Men i så fall slår de inn åpne dører, for blant israelerne har en tostatsløsning hatt stor støtte i en årrekke.

Problemet er at det ikke finnes en tilsvarende støtte på palestinsk side. Den anerkjente historikeren Benny Morris skriver i sin siste bok at den palestinske nasjonale bevegelsen aldri har gitt opp håpet om å innlemme hele dagens Israel i en palestinsk stat. Om palestinske myndigheter mot formodning skulle akseptere en avtale om varig fred basert på en tostatsløsning, tror Morris det vil gå kort tid før motkreftene i det palestinske samfunnet velter hele prosjektet. Det er altså ikke israelerne man bør presse hvis man ønsker en tostatsløsning.

Et annet problem ved en akademisk boikott er at man aktivt stenger ute det israelske perspektivet. Mange tilhengere av boikott har allerede stengt dette perspektivet ute fra sin egen private virkelighet, men en formell boikott ville i tillegg gjøre det vanskelig for andre å få innsikt i dette perspektivet. Restriksjoner på tilegnelse av kunnskap bør aldri bli aktuell politikk ved et universitet. Om UiB skulle finne på å iverksette boikott av Israel, ville dette derfor være både dumt og umoralsk.

Morten Fjell Rasmussen
Styreleder Med Israel for fred

Relaterte lenker:
Rektors presisering

PS! PLO har rapportert Grønmos uttalelser på sin egen måte. Vi anbefaler å lese
rektors presisering, og deretter PLOs versjon av det hele. Grønmo: Boikott av Israel er ikke aktuelt. PLO: Grønmo støtter boikott entusiastisk.

 

 

 

 

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart