– Hatpropaganda flyttet fra skolebøker til andre arenaer

Internasjonalt press har redusert mengde og intensitet av hatpropaganda i palestinske skolebøker. - Men det hjelper lite når skoler og idrettsarenaer kalles opp etter terrorister som har drept flest israelske kvinner og barn, sier Morten Fjell Rasmussen, styreleder i MIFF. Se video av foredraget.
Morten Fjell Rasmussen. (Foto: Conrad Myrland, MIFF)
Morten Fjell Rasmussen. (Foto: Conrad Myrland, MIFF)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

  • Lørdag 29. september holdt Rasmussen foredrag på MIFF-forum i Oslo. Hør hele foredraget ved å klikke på avspillingsknappen nederst i denne artikkelen.
  • Se hele foredraget her:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FcvKMZPmCDc[/youtube]

Tittelen på Rasmussens foredrag var Dobbeltspill, den samme tittelen som MIFFs bokutgivelse fra i sommer. Foredraget var ikke en repetisjon av innholdet i boken, men en historisk gjennomgang av hatpropagandaen i palestinske skolebøker, og reaksjonen fra det internasjonale samfunn generelt og Norge spesielt.

 

Fjernet hatpropaganda

Fra 1967 til 1994 brukte palestinerne på Vestbredden skolebøker fra Jordan og palestinerne på Gaza-stripen brukte skolebøker fra Egypt. Siden Israel på denne tiden også hadde den sivile administrasjonen, fjernet israelske myndigheter hatpropaganda fra bøkene før de gikk i trykken. For dette fikk Israel kritikk, Egypt og Jordan hevdet et slikt tiltak var i strid med Genève-konvensjonen.

– Men i denne saken gav faktisk en FN-komité medhold til Israel, fortalte Rasmussen.

 

PA innførte hatpropaganda

Fra 1994 fikk de nyopprettede palestinske selvstyremyndighetene ansvaret for skolesystemet, og Israel hadde ikke lenger kontroll med skolebøkene. Straks kom hatpropagandaen tilbake, i et klart brudd på Oslo-avtalene.

– Konklusjonen av flere rapporter var klar: PA benyttet skolesystemet til å skape fiendebilder, sa Rasmussen.

 

Norge lukket øynene

Helt siden år 2000 har Med Israel for fred (MIFF) forsøkt å få norske myndigheter og medier til å sette fokus på denne problematikken. Høsten 2000 satte MIFF i gang både en postkortaksjon og en e-post aksjon mot NRK.

– Det var liten interesse for saken. Både politikere og journalister lukket øynene, sa Rasmussen.

Internasjonalt kom det mye sterkere reaksjoner. USA fordømte skolebøkene, og både Verdensbanken og Italia satte betingelser for å støtte nye utgivelser.

 

Fortsatt hatpropganda

Press på PA har hatt en positiv effekt når det gjelder skolebøker isolert sett.

– Men det betyr ikke nødvendigvis at hatpropagadaen i samfunnet nødvendigvis har gått ned. Boken Dobbeltspill, Sviket mot fredsprosessen dokumenterer at hatpropagadaen bare er flyttet over på andre arenaer, sa Rasmussen. Dalal Mughrabi, en kvinne som drepte et stort antall sivile israelere, er bare et eksempel på en terrorist som ofte blir hyllet.

Rasmussen tok også opp PAs lønn til terrorister i israelsk fangenskap og stønad til etterlatte etter selvmordsterrorister.

– En palestinsk politimann kan bare drømme om å få like mye lønn som terroristenes familier får utbetalt fra PA, sa Rasmussen.

 

Hør hele foredraget her:

 

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise