Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Tysklands forbundskansler støtter Israel som jødisk stat

Angela Merkel og Benjamin Netanyahu møtte pressen sammen i dag. Foto: GPO.
Angela Merkel og Benjamin Netanyahu møtte pressen sammen i dag. Foto: GPO.
Da Angela Merkel og hennes regjeringsmedlemmer var på statsbesøk i Israel mandag og tirsdag, kom Merkel med sterk støtte til Israels behov for å bli anerkjent som jødisk stat, og hun tok klar avstand fra boikottbevegelsen. Men hun ble ikke enig med Netanyahu i synet på Iran.

Forbundskansler Merkel og de fleste av hennes 15 regjeringsmedlemmer deltok på det ett døgn lange offisielle besøket i Israel fra mandag kveld til tirsdag kveld. På en felles pressekonferanse med Israels statsminister Benjamin Netanyahu og flere av de to landenes ministre, tok Merkel klar avstand fra boikottbevegelsen mot Israel.

– Vi støtter ikke kravet om boikott. Dette er ikke en mulighet for Tyskland, sa hun.

Tidligere har hun blitt kritisert for ikke å ha protestert mot EUs forskrift som ble innført i 2013, som krever særskilt merking av varer som er produsert i de omstridte områdene på Vestbredden. Denne forskriften kommenterte hun slik:

– Vi har visse regler for merking, og vi må underordne oss de reglene, men vi tror ikke på boikott.

 

– Må anerkjenne jødisk stat

Merkel ga sin støtte til Israels krav om at palestinerne må anerkjenne Israels rett til å være en jødisk stat.

– Når en avtale er oppnådd, må gjensidig anerkjennelse finne sted. Dette er en forhåndsbetingelse for en sluttstatusavtale, sa Merkel.

Hun vektla også at en avtale må ta i betraktning Israels sikkerhetsbehov, særlig på grunn av den konstante fysiske trusselen mot landets eksistens.

Samtidig uttrykte hun uenighet med den israelske bosetningspolitikken, men konkluderte med at Tyskland og Israel er ”enige om å være uenige” i dette spørsmålet.

 

Ser ulikt på Iran-trusselen

Under besøket utfordret Netanyahu Merkel til å gå lenger i kravene til Iran enn det P5+1-landene har gjort til nå. Tyskland er ”+1” i benevnelsen, og deltar sammen med de fem faste landene i FNs sikkerhetsråd. Koalisjonen har signalisert at de er innstilt på å tillate Iran å fortsette å lavanrike visse mengder uran i fremtiden, til tross for at dette er teknisk unødvendig i atomutvikling som utelukkende er ment for energiformål.

– Målet er å hindre Iran i å oppnå kapasitet til å utvikle og frembringe atomvåpen. Jeg mener det betyr null anrikning, null sentrifuger, null plutonium og selvsagt stans i utviklingen av langdistanseraketter – fordi ingen av disse elementene er nødvendige for utviklingen av sivil atomenergi, sa Netanyahu i møte med pressen sammen med Merkel.

 

– Arabere og israelere er enige

Merkel svarte at Tyskland vil akseptere at Iran får anrike en begrenset mengde uran. Hun mente valget står mellom å la Iran få fortsette uten tilsyn på veien mot atomutvikling, eller å fryse prosessen og få muligheten til å kontrollere den videre utviklingen.

Netanyahu uttalte at også de arabiske lederne i Midtøsten deler hans bekymring for at Iran anriker uran som ikke er nødvendig til sivile formål.

– Dette er ikke bare mitt synspunkt, men deles av mange i Midtøsten. Hver eneste leder jeg har snakket med i Midtøsten er enige i dette. Det er ikke ofte det skjer at arabere og israelere ser ting på samme måte, og når det skjer, er det verdt å være oppmerksom, sa han.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart