Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hvilket land i Midtøsten må du reise til for å finne frie medier?

Pressefrihetens status i regionen Midtøsten og Nord-Afrika. Israel utgjør det eneste grønne feltet. (Grafikk: Freedom House)
Pressefriheten utfordres i store deler av verden, og glimrer med sitt nærmest totale fravær i de arabiske landene. I Midtøsten-regionen er det bare ett land som skiller seg ut fra trenden.

Onsdag publiserte den amerikanske menneskerettighetsorganisasjonen Freedom House sin årlige rapport om pressefriheten i verden. Den globale trenden er at frie medier totalt sett er under sterkere press enn på ti år, forteller rapporten. Trusler og forfølgelser av journalister og restriksjoner gjennom lovgivning gjør seg gjeldende på alle kontinenter. Bare 14 prosent av verdens befolkning bor i land som har en fri presse – som innebærer solid dekning av politisk stoff, garantert sikkerhet for journalister, minimal statlig innblanding i medienes arbeid og at pressen ikke utsettes for juridiske eller økonomiske pressmidler.

Her kan du lese hele rapporten på engelsk i PDF-format.

 

Oversikt over utviklingen i pressefrihetsnivået på verdensbasis de siste ti årene. (Grafikk: Freedom House)
Oversikt over utviklingen i pressefrihetsnivået på verdensbasis de siste ti årene. (Grafikk: Freedom House)

 

Mens Norge og Sverige ligger på topp i verden i pressefrihet, og nesten hele Europa nyter godt av en fri eller delvis fri presse, er statistikken for regionen Midtøsten og Nord-Afrika helt annerledes. 15 av 19 land i regionen har ingen fri presse. Det gjelder 93 prosent av befolkningen. Tre av de 19 landene har en delvis fri presse. Der bor fem prosent av befolkningen. Bare ett av de 19 landene er klassifisert med fri presse: Israel. Der bor to prosent av befolkningen i regionen.

På den globale statistikken er Israel nr 61 av 199 stater og selvstyrte områder som er målt. Det plasserer dem et stykke bak Norge, men i selskap med mange europeiske land, og foran blant andre Italia og Ungarn.

 

Palestinsk journalist i arbeid. (Illustrasjonsfoto: Internews Network / Flickr.com)
Palestinsk journalist i arbeid. (Illustrasjonsfoto: Internews Network / Flickr.com)

 

Til sammenligning er Vestbredden og Gaza på 184. plass av de 199 på statistikken. De kom dårligere ut på rapporten denne gangen enn året før. Nedrykket forklares med forholdene under Gaza-krigen. Journalister og medarbeidere i mediedekningen ble både drept og såret under krigen, og ”både israelske og palestinske myndigheter ila restriksjoner på journalisters bevegelsesfrihet i Gaza og på Vestbredden”, forteller rapporten.

I regionen Midtøsten og Nord-Afrika er det Tunisia som er nest best, etter Israel. Tunisia ligger på 96. plass på listen. Ingen av de andre landene er blant de hundre øverste. Iran kommer helt nede på 191. plass.

Pressefrihetsnivået måles i form av en index fra null til hundre poeng, der hundre er verst. Norge og Sverige har ti poeng hver. USA har 22 poeng. Israel har 30 poeng. Tunisia har 48 poeng. Vestbredden og Gaza har 84 poeng. Iran har 90 poeng. Nord-Korea er verst på statistikken, med 97 poeng.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart