Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Palestinerne får ikke skrive hva som helst på Facebook

I helgen ble en mann arrestert av de palestinske selvstyremyndighetene for å ha skrevet på Facebook at han ikke ser på Yassir Arafat som en martyr. Slik er ytringsfrihetens kår på Vestbredden.

Den offentlig ansatte palestineren fra Abu Dis på Vestbredden tenkte neppe over hvor sterke reaksjoner han ville møte, da han kommenterte sin nieses Facebook-status for noen dager siden. Lørdag ble han arrestert ifølge lokale palestinske medier. Selvstyremyndighetenes offisielle nyhetsbyrå Wafa framstilte saken slik i en nyhetsmelding samme dag:

”Etterretningstjenesten arresterte i dag Khalil Ali Afaneh, en tjenestemann ved religionsdepartementet i Abu Dis, etter at han angrep og svertet Yassir Arafat, den evige martyrlederen og symbolet på det palestinske folket.”

Nyhetsnettstedet Al-Watan brakte flere detaljer om hendelsen. De forklarte at årsaken til arrestasjonen var at han hadde skrevet en positiv kommentar til en Facebook-post lagt ut av hans niese. Forbrytelsen var at han skrev at han var enig med niesen i at Arafat ikke var en martyr. Niesen Namir Mughrabi er student ved Birzeit Universitet, og Facebook-posten som falt selvstyremyndighetene så tungt for brystet, handlet om et studentvalg ved universitetet. Hun skrev at hun trodde Fatah tapte studentvalget mot Hamas fordi Fatahs studentlag hadde valgt å kalle seg ”Martyr Yassir Arafat-blokken”, selv om Arafat faktisk ikke var martyr.

Arafat døde som kjent ikke i kamp mot Israel, noe som vanligvis er det som skal til for å bli sett på som martyr av de palestinske myndighetene. Arafat døde som vi vet av sykdom på et fransk sykehus. Til tross for dette har selvstyremyndighetene utropt ham til martyr.

Al-Watan skrev at det foregikk en Facebook-kampanje for å få henne utvist fra universitetet på grunn av det hun hadde skrevet. Anonyme kilder med nære bånd til universitetsledelsen hevder at hun er utvist, og at det i tillegg er sendt ut et brev på vegne av det palestinske utdanningsdepartementet til samtlige andre palestinske universiteter, med instruks om forbud mot å ta henne opp som student. Al-Watan har imidlertid ikke fått dette bekreftet fra sine egne kilder.

Palestinian Media Watch har oversatt de arabiske nyhetsmeldingene til engelsk og gjengitt saken.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart