Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Reuven Rivlin inviterte jødiske og muslimske ledere for å skape dialog

Israels president Reuven Rivlin. (Foto: Knesset)
Israels president Reuven Rivlin. (Foto: Knesset)
Målet var å fremme sameksistens og å kjempe mot religiøs vold. - Man skaper fred mellom folk med ulike perspektiv, sier David Makovsky.

Samme dag som UNESCO vedtok en resolusjon om Tempelplassen, valgte Israels president å være vert for et interreligiøst møte. Torsdag kveld kom en rekke jødiske og muslimske ledere, deriblant den sefardiske sjefsrabineren i Israel og presidenten for den palestinske sharia-domstolen. Det uvanlige møtet hadde som mål å skape en felles innsats mot religiøs vold, og for å fremme fred og sameksistens, forteller New York Times.

De palestinske religiøse lederne nektet å bli fotografert og nevnt med navn i offisielle referater. Dermed er det ingen visuell dokumentasjon på møtet. Det virket som om de håpet på at møtet kom til å forbli under radaren.

Verten for møtet, Reuven Rivlin, beskrev hendelesen i en uttalelse som «viktig og betydningsfullt – kanskje det viktigste møtet som kunne blitt arrangert i disse dager.»

– Vi mener at bevisste drap eller forsøk på å drepe uskyldige er terrorisme, om det er begått av muslimer, jøder eller andre, sa deltakerne i en annen uttalelse. Derfor oppfordrer vi våre to folk å jobbe for å oppnå rettferdig fred, gjensidig respekt for menneskeliv og status quo på helligsteder, i tillegg til å utrydde religiøst hat, avsluttet de.

Møtet skulle egentlig ha funnet sted på mandag, men ble utsatt etter at en palestinsk mann fra Øst-Jerusalem angrep sivile med skytevåpen dagen før. President Rivlin brukte dagen på å besøke terrorofrenes familier. Angrepet ble utført med både nasjonalistisk og religiøs motivasjon, slik som de fleste voldelige terrorangrepene Israel har opplevd.

Resolusjonen som ble vedtatt av UNESCO angående Tempelplassen i går, skapte kritikk og sinne i Israel fordi ordbruken i dokumentet unngikk å nevne jødenes tilhørighet til det hellige stedet. Både Rivlin og Israels statsminister Netanyahu fordømte resolusjonen.

Møtet som Rivlin holdt var et resultat av flere måneders forhandlinger og dialog arrangert av Washington Institute for Near East Policy i USA.

– Når vi ser en fullstendig vranglås på det politiske nivået, ser vi etter måter å påvirke folkemeningen på begge sider, forteller David Makovsky fra Washington Institute for Near East Policy. Religiøse ledere har kanskje ikke makt, men de har stor påvirkningsevne, sier Makovsky.

Videre understreker Makovsky at torsdagens møte bare er en begynnelse. Han håper et nytt møte kan holdes i Ramallah på Vestbredden.

Sjeik Mahmoud Habbash, president for den palestinske sharia-domstolen og rådgiver for islamske saker hos Mahmoud Abbas, var den eneste palestinske lederen som oppga navnet sitt i uttalelsen. Allikevel nektet han å avgi kommentar da han ble oppringt av New York Times. Habbash, som har vært Hamas-medlem fram til 90-tallet, har virket mindre forsonlig under sine prekner på palestinsk TV de siste månedene. I et tv-klipp oversatt til engelsk av Palestinian Media Watch, fornekter han at det noen gang har eksistert et jødisk tempel på Tempelplassen.

-Problemet mellom oss og dem er ikke religiøst, og det handler ikke om vår historiske bakgrunn, sa Habbash under prekenen i juni. Problemet er at de er tyver som stjal landet, og som vil stjele historien.

Makovsky er klar over disse uttalelsene og mener at om det ikke hadde vært et problem, hadde det ikke vært nødvendig å samle disse menneskene. – Man skaper fred mellom folk som har forskjellige perspektiv, sa Makovsky.

Habbash mente at han ikke uttalte seg om jøder under prekenen hans, og understrekte at de ikke har problemer med jøder, men med den israelske «okkupasjonen». – Så lenge okkupasjonen fortsetter, kommer vi til å kjempe til vi oppnår vår uavhengighet, sa Habbash i telefonintervjuet.

Utenom Habbash var også flere jødiske åndelige ledere tilstede under møtet hos Rivlin. Blant annet deltok to rabbinere fra Har Etzion, sammen med Israels sefardiske sjefsrabbi.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart