Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Sykehuskrise etter masseoppsigelse

Flere hundre israelske legepraktikanter sier opp sine stillinger, men kan raskt bli tvunget tilbake i jobb.

Over 300 praksisleger i Israel sa mandag opp sine stillinger med umiddelbar virkning, etter at langvarige lønnsforhandlinger mellom fagforbundet og finansdepartementet ikke har ført fram. Det israelske helsesystemet kan dermed stå på randen av kaos, siden streikerne har varslet at masseoppsigelser i større skala kan være rundt hjørnet. Det er ventet at antallet oppsigelser vil være oppe i minst 558 i løpet av tirsdagen, skriver Ha’aretz.

Statsadvokatenes kontor har nå sendt en klage til arbeidsretten, hvor de krever at oppsigelsen må annulleres og arbeiderne tvinges tilbake på jobb inntil situasjonen er avklart. De samme legene, sammen med rundt 500 andre, sa også opp for en måneds tid siden. Men den gangen ble de beordret tilbake til jobb. I Norge har vi en sammenliknbar ordning, der regjeringen kan legge ned tvungen lønnsnemnd for særlig samfunnsviktige yrker (som omsorgstjeneste, politi, brannvern og oljearbeid) ved arbeidskonflikter.

Spesialister tar over
I arbeidsretten ble det mandag holdt en høring rundt statens krav om å annullere oppsigelsene på grunn av utfordringene det skaper i helsevesenet. Men på tross av at møtet holdt på inn i de sene nattetimer ble det ikke tatt noen beslutning.

Mandag måtte spesialister over hele Israel tre inn i arbeidsoppgavene som praktikantene egentlig skulle hatt, for å forsøke å skape en normal sykehusdrift. Men sykehusdirektører over hele Israel varsler at driften ikke kan fortsette mye lenger, dersom situasjonen vedvarer eller forverres.

– Desperat tid
Representantene for praksislegene forklarer hvordan de føler seg «sviktet» av staten og at forhandlingene med finansdepartementet ikke foregår i «en god ånd».

– Dette er en vanskelig og desperat tid for mange av oss. Det er nå opp til finansdepartementet å løse dette problemet, sa de under en pressekonferanse i Tel Aviv.

Statsminister Benjamin Netanyahu har foreløpig ikke blandet seg inn i arbeidskonflikten, noe de nylig arbeidsløse mener har vært en gal beslutning. Han må gripe inn «og demonstrere lederskap til nasjonens beste», krever legene.

Rettferdig kamp
– Vi kjemper for det offentlige helsesystemets karakter. Dette er en rettferdig kamp, en kamp for verdier og moral. Men vi kan ikke kjempe mot finansdepartementet. Vi er leger. Så finansdepartementet vinner igjen, og legene og befolkningen taper. Vår jobb er vårt kall og vi utfører den i beste hensikt. Men det kan ikke bli brukt for å trampe oss ned, sier talsmennene.

Mange av legene skal allerede ha fått jobb andre steder.

– Staten Israel er den eneste staten i verden som ikke forstår at leger er en verdifull skatt. Vi har ingen intensjoner om å se oss tilbake, forteller en av dem til Yedioth Aharonoth.

Saksøkte IMA
Det er ikke bare finansdepartementet legene og praktikantene har sett seg lei av mens denne arbeidskonflikten har pågått. En gruppe leger saksøkte i september Den israelske legeforeningen (IMA) for de utilstrekkelige avtalene de skal ha kommet fram til med Finansdepartementet ved flere anledninger. Legestudentenes forening, Mirsha, har vært langt hardere i sine krav til finansdepartementet og har ikke blitt saksøkt.

Legenes krav
I tillegg til at legene og praktikantene føler seg underbetalt i forhold til lønnsnivået i andre høyutdanningsyrker, er det også andre krav inne i bildet.

– Sykehusdekningen i Israel per innbygger har ikke økt prosentvis siden 1974. Det har heller ikke legedekningen. Derfor krever begge foreningene at helsedepartementet oppretter 650 nye legestillinger, 1.000 nye stillinger for medisinsk personell og setter av mer penger til sykehusutbygging.

– Israelske leger og legestudenter må ofte jobbe opptil 14 skift i løpet av en uke. De krever at dette reduseres til seks lengre skift.

– Mange ideologisk bevisste leger og studenter reagerer på at mer og mer fokus på de offentlige sykehusene har gått til lønnsomme operasjoner for folk som har råd til privat helseforsikring. Vi har hatt en liknende debatt i Norge det siste året, om offentlige sykehus skal kunne utføre slike oppgaver for å få inn mer penger til den generelle og allmenne sykehusdriften.

Arbeidskonflikten i den israelske helsesektoren har pågått siden mars måned.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart