Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israel planlegger å frakte gass til Europa gjennom verdens lengste undersjøiske gassledning

Gass fra Israel kan bli levert til Europa gjennom verdens lengste undersjøiske gassledning. (Foto: Flickr/CC)
Fram mot 2030 skal det leveres gass fra Israel til Egypt for 120 milliarder kroner. (Foto: Flickr/CC)
Den 2.200 kilometer lange gassledningen vil kople Israel sammen med Kypros, Hellas og Italia.

Israel har sammen med flere europeiske land et mål om å gjøre det østlige Middelhavet om til et regionalt senter og distribusjonsnett for energi. Denne uken undertegnet de en felles erklæring i Tel Aviv om å arbeide sammen for at verdens lengste undersjøiske gassledning blir en realitet. Den 2.200 kilometer lange ledningen vil binde Israel sammen med Kypros, Hellas og muligens også Italia.

– Dette er begynnelsen på et fantastisk vennskap mellom middelhavslandene Israel, Kypros, Hellas og Italia. Dette kommer til å bli den lengste og dypeste undersjøiske gassledningen i verden. Det er et veldig ambisiøst prosjekt, fortalte den israelske energiminister Yuval Steinitz på en pressekonferanse, ifølge Jerusalem Post.

Prosjektet, beregnet til å koste mellom 50 og 60 milliarder kroner, består av å bygge en privat finansiert 2.200 kilometer lang undersjøisk gassledning som forbinder gassanlegg i Israel og Kypros med Hellas og Italia. En fersk mulighetsstudie viste at det enorme prosjektet trolig er teknisk mulig. Håpet er gassleveranse innen 2025.

– Vi støtter utviklingen av regionen som en fremtidig gassleverandør. De potensielle naturressursene i denne regionen kan få en stor betydning, fortalte EUs energikommissær, Miguel Arias Cañete, på den felles pressekonferansen.

EU får i dag mesteparten av sin gass fra Russland og fra Nordsjøen, men sistnevnte er i ferd med å tappes. Derfor håper EU at Europa kan nyte godt av gass fra det østlige Middelhavet i flere tiår framover. Italia vil om få år slite med mangel på gass og landet håper derfor rørledningen snart kommer på plass. De ønsker å fase ut bruken av kull og etablere en sikker tilførsel av naturgass.

– Vi tror dette prosjektene i de neste tiårene kan være en av grunnpilarene i vår tilgang på energi. Nå må vi få fortgang i prosjektet for å få det realisert, sa den italienske ministeren Carlo Calenda da planene ble presentert.

Prosjektet skal presenteres på G7-møtet på Sicilia i Italia i neste måned som et eksempel på hvordan det går an å diversifisere leveransen til Europa og Italia. Den greske miljø- og energiministeren Giorgos Stathakis understreket på pressekonferansen viktigheten av å sørge for flere leverandør av gass.

– Som et transittland og på grunn av vår geografiske beliggenhet vil Hellas naturligvis få en sentral rolle i denne prosessen. Det neste steget i dette prosjektet blir å få full støtte fra ministere og EU-kommisjonen. Dagens møte er et stort steg i den retningen, sa Stathakis på pressekonferansen.

Til tross for at prosjektet er både komplisert og dyrt, tror ministerne for de fire landene at den private utbyggeren vil klare å få tak i nok investorer til å komme i mål med finansieringen. Spesielt siden EU ytrer seg svært positivt til planene.

– Dette kommer til å bli et fantastisk og svært gunstig partnerskap i Middelhavet, sier den israelske energiministeren.

Nylig startet Israel sin første eksport av gass til nabolandet Jordan.

Israels energiminister Yuval Steinitz. (Foto: GPO)
Israels energiminister Yuval Steinitz har stor tro på planene om undersjøisk gassledning. (Foto: GPO)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart