290 milliarder “svarte” kroner

290 milliarder "svarte" kroner flyter gjennom israelsk økonomi årlig.
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Dan Margalit, som i mange år har vært en ledende journalist i Israel, gjenga dette tallet i den israelske storavisen Israel Hayom 21. august 2011.

Få ser ut til å bry seg noe særlig om den svimlende summen. Skattesnyteri er blitt godtatt over tid. En håndverker er ikke redd for å tilby å arbeide svart, slik at kunden slipper å betale moms. Skattemyndighetene er slappe og gjør altfor lite for å sette en stopper for lovbruddene. Når noen faktisk blir tatt, er straffene lave. Og den som har sittet inne for skattesnyteri, er fremdeles en respektert person i samfunnet. Han er velkommen tilbake i de beste kretser. Det er ingen fordømmelse eller skam over det han har gjort. Folk tenker at det kunne like gjerne ha vært dem. Dette gjelder også i de høyeste kretser i samfunnet, skriver Margalit.

Skatt
Han mener regjeringen burde organisere en “kommando-styrke” som kan avsløre så mye av svart økonomi som mulig. Synderne burde stilles for retten, og dommene burde være tydelige, med lange fengselsstraffer i grove tilfeller. Dommene må være skrevet slik at den slags blir en skam. Medier, politikere og samfunnsborgere ellers burde også arbeide for en holdningsendring i disse sakene. At en slik holdningsendring er mulig, har vist seg i forhold til seksualforbrytere, hvor fordømmelsen er sterkere nå enn for noen år siden.

Dette ville bringe langt mer penger inn i de offentliges budsjettene, og gjøre det mulig å oppfylle mange av kravene fra de sosiale aksjonene, påpeker Margalit.

Organisert kriminalitet
Fordi det er så mye svarte penger i Israel, får grupper som driver organisert kriminalitet stor innflytelse. For når folk fra underholdningsbransjen, reklameverdenen, sport og mange andre felter kommer i konflikt i økonomiske saker, kan de ikke gå til domstolene, da ville de bli avslørt. Da må de henvende seg til “de kriminelle familiene”. En av følgene av dette er mange mord.

Dersom myndighetene får redusert bruken av “svarte penger” kraftig, vil den organiserte kriminaliteten miste det meste av sin innflytelse, mener Margalit.

Andre skadelige faktorer
Den utstrakte bruken av “svarte penger” bidrar altså til at det offentlige har altfor lite penger, og til at også annen kriminalitet øker.
Et annet stort problem for Israels økonomi er at så mange ultra-ortodokse (haredim) og så mange arabere unngår arbeidslivet, og i stedet lever på trygder og annen offentlig og privat støtte. Disse to folkegruppene er det som vokser mest, og Israel må lykkes i å bringe dem mer inn i arbeidslivet, ellers får landet et alvorlig problem.

Margalit påpeker også noe han mener er uheldig med pensjonene i forsvaret. Noen av soldatene har vært i kampavdelinger og hatt så harde oppgaver at det er rimelig at de har lav pensjonsalder. Problemet er at også de andre gruppene i forsvaret (som kontorpersonell) har samme pensjonsalder og samme pensjonsregler. Her kunne det være mye å spare, mener Margalit.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelPalestinernes fantasistat
Neste artikkelNytt brudd på “våpenhvilen”
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise