OECD nedjusterer forventet vekst for Israel

Israels sentralbank senker styringsrenten og Netanyahu formaner til fortsatt stramme budsjetter.

OECD tror veksten i Israel i 2012 vil stagnere.
OECD tror veksten i Israel i 2012 vil stagnere.

OECDs vekstforventning for den israelske økonomien i 2012, ble mandag nedjustert fra 4,7 prosent til 2,9 prosent, melder Yedioth Aharonoth. Også for 2011 er tallet senket fra en forventet vekst i BNP på 5,4 prosent, til 4,7 prosent.

Svak økning i ledigheten
Som følge av at etterspørselen etter israelske varer synker i et kriserammet Europa og USA, vil økonomien oppleve en vekstutflating fram til midten av neste år, tror organisasjonen. Det vil føre til at arbeidsledigheten, som nå er på rekordlave 5,6 prosent, vil vokse til 6 prosent i 2012. I 2013 vil den være tilbake på 5,8 prosent, antar økonomene.

– Avanserte økonomier opplever utflatende vekst. Euro-området opplever også en mild nedgang. Frykt for evnen til å håndtere nasjonal gjeld sprer stadig om seg, heter det i OECDs siste rapport.

Frykter kollaps
Mandag hadde statsminister Benjamin Netanyahu et møte med Likuds Knesset-gruppe, hvor han snakket om situasjonen i den israelske økonomien.

– Problemene i verdensøkonomien betyr at regjeringen må beherske seg og hindre overforbruk. Dersom vi ikke gjør det, vil vi betale en pris. […] Vi må fortsette med å oppføre oss ansvarlig og anerkjenne Israels behov, sa Netanyahu.

Til israelske Channel 10 sa finansminister Yuval Steinitz at regjeringen forbereder seg på alle mulige utfall.

– Dersom eurosonen kollapser, som mange forutser, vil hele verden bli negativt rammet, inkludert oss, sier han.

Rentenedgang
På grunn av at den israelske økonomien trolig vil vokse tregere i 2012, bestemte sentralbanksjef Stanley Fischer seg for å senke styringsrenten mandag. Tidligere var den på 3,0 prosent, men har nå blitt kuttet med 0,25 prosentpoeng.

Frykten er likevel at shekelens verdi kan synke raskere enn euroen og dollaren, og dermed gjøre at et presset inflasjonsnivå øker ytterligere.

Forrige artikkelFire Katyusha-raketter avfyrt mot Nord-Israel
Neste artikkelIlan Grapel deler sin historie
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no