Kommunearbeidere streiker

Kommuner over hele Israel går ut i generalstreik. Lokale ledere sier staten vil redusere deres budsjett med over tre milliarder kroner.

Søppel kan hope seg opp når kommunalt ansatte streiker. (Illustrasjonsfoto: Conrad Myrland, MIFF)
Søppel kan hope seg opp når kommunalt ansatte streiker. (Illustrasjonsfoto: Conrad Myrland, MIFF)

Mandag morgen innledet kommunearbeidere i hele Israel proteststreik på ubestemt tid mot regjeringen. Også storbyene Jerusalem, Tel Aviv og Haifa er rammet. Streiken omfatter alle kommunale tjenester, inkludert skolebusser, søppelinnsamling, velferdskontorer og matvarekontroll. Parkeringsvakter er også i streik, så nå kan du parkere hvor du vil, skriver Jerusalem Post. Utdanningsdepartementet melder at skoler og barnehager vil være åpne.

Statsminister Benjamin Netanyahu satt i møte med interesseorganisasjonene for kommunene søndag kveld, men partene kom ikke fram til en avtale.

– Vi fikk ikke noen avtale, fordi vi krevde skriftlige avtaler, sier Shlomo Bohbot, som er leder for kommunenes forbund.

Netanyahu ber arbeiderne om å avbryte streiken, og understreker at regjeringen ikke kan bevilge mer penger. Harel Locker, generaldirektør ved statsministerens kontor, har fått mandat til å fortsette forhandlingene med ordførerne og de lokale myndighetene for å finne en løsning.

 

Kutt i statlige overføringer

Fagforeningen varslet streiken for mer enn to uker siden. Forskjellige forslag fra regjeringen som har kommet den siste tiden vil redusere kommunenes inntekt med over tre milliarder kroner, hevder de.

Innenriksminister Eli Yishay har fremmet forslag om prisavslag på eiendomsskatten, arnonaen, som også er kjent som kommuneskatten i Israel. Justisdepartementet kom med et annet forslag om å redusere mulighet for donasjoner fra store firma. Kommunenes inntekt kommer til å bli ytterligere redusert hvis andre forslag også går igjennom. Disse inkluderer en plan om at de sentrale myndighetene skal få mer av nasjonallotteriets inntekt enn det de har nå, fra en 50-50 deling til 75% til sentrale myndigheter og 25% til kommunene. Det er også en rekke forslag om å redusere eiendomsskatten for festsaler og andre bygninger på bordet.

De som kanskje kommer til å føle resultatet av tapt inntekt til kommunene aller mest, er blant annet universitets- og høyskolestudenter, som ikke lenger vil kunne motta firmasponsede stipender. Dette dersom justisdepartementets forslag går gjennom.

– Hver gang vi klager på kommunenes tapte inntekt, blunker finansdepartementet til oss og sier at neste år kommer de til å la oss heve eiendomsskatten. Det er på tide at finansdepartementet starter å stikke hånden sin ned i sin egen lomme, og ikke borgernes lommer, sier Meir Cohen, ordfører i Dimona, til Ha’aretz. Han avviser kritikerne som mener generalstreiken går på bekostning av befolkningen.

– Vi er ikke en populær-politisk organisasjon som prøver å vinne overskrifter, sier han.

– Streiken er til befolkningens fordel, og vi beklager til de borgerne som kommer til å bli påvirket av den, legger han til.

 

Streik skaper usikkerhet

Storbyene Tel Aviv, Jerusalem og Haifa er også tatt ut i streik fra første dag, i motsetning til tidligere streiker. Kommuneadministrasjonene er stengt. Det samme er de lokale samfunnshusene, som har aktiviteter for barn, unge og underpriviligerte, samt kurs for hele den lokale befolkningen.

Det var usikkerhet blant mange israelske foreldre på morgenkvisten om hva som var åpent eller stengt i dag.

– Er barnehagen åpen i Jerusalem? spurte en forelder på Facebook på morgenen, og fikk moststridende svar tilbake fra andre foreldre. Til slutt fortalte hun selv de andre foreldrene at Jerusalems skoler ikke streiker. En annen forelder kunne fortelle at en spesialassistent i hennes barns barnehage streiket. Velferdsprogrammet som ansetter spesialassistenten var tatt ut i streik.

 

Forrige artikkelIsraelske leger hjalp to tusen med øyekirurgi
Neste artikkelKong Vinter viser seg i Nord-Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag