Dyrere å bo i Israel enn i andre OECD land

Israels Bank bekreftet i forrige uke det israelere har følt på kroppen lenge: Det er relativt dyrt å bo i Israel.
Israelske shekel. (Illustrasjonsfoto: Conrad Myrland, MIFF)
Israelske shekel. (Illustrasjonsfoto: Conrad Myrland, MIFF)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

I en dyptgående rapport som ble offentliggjort onsdag sammenligner Israels Bank priser på forbruksvarer og mat i Israel med andre OECD land og ellers i Europa. Konklusjonen er at prisene stort sett er 10 prosent høyere i Israel enn i andre OECD land.

Rapporten reflekterer det israelerne fortalte oss gjennom sommerens protester og demonstrasjoner mot høye priser på mat og boliger.

– Private forbrukspriser i Israel i 2010 var relativt høye sammeliknet med OECD land, spesielt når man tar i betraktning at lønn per capita i Israel er lavere enn OECD i gjennomsnittet, konkluderte Israels Bank på onsdag.

 

Dyrt å kjøpe mat

På supermarkedet kjennes prisforskjellen spesielt godt i lommeboken. Israelere må betale mer enn 44 prosent mer for melk og egg, 28 prosent mer for kjøtt, 17 prosent mer for brød, fisk og frokostblandinger enn europeere. Prisen for drikkevarer uten alkohol er hele 48 prosent dyrere i Israel. Men, én positiv melding er det: Israelere betaler 13 prosent mindre for grønnsaker enn OECDs gjennomsnitt. Det er kanskje ikke så rart israelere er glade i salat?

 

Biler og luksus er ikke for alle

Biler er 70 prosent dyrere i Israel enn det gjennomsnittsprisen er i andre OECD land. Også luksusopplevelser som opphold på hotell og måltider ute på restaurant er 30 prosent dyrere i Israel. Israelerne må også betale 19 prosent mer hvis de vil delta på kultur- og fritidsaktiviteter.

En gladnyhet er det likevel: Telekommunikasjon er rimeligere i Israel. Israelere betaler nemlig prosent prosent mindre enn andre teknologiske interesserte i resten av Europa.

Klær og sko er ikke høye i forhold til internasjonale priser. På dette området er det konkurranse og prisene er dermed lavere konstaterer rapporten.

Boligprisene har gått opp med 5 prosent i løpet av 2011.

 

Høyere forbruk enn forventet

Israelere har høyere forbruk enn det man skulle forvente. I 2010 var forbruket cirka 20 prosent høyere enn det OECD data ville forvente hvis man forutsetter en direkte sammenheng mellom gjennomsnittsinntekt og produktpriser. Israelere tjener mindre og bruker mer penger enn det tallene skulle forutsi.

I 2008 var matprisene i Israel nesten 20 prosent høyere enn det man ville forventet i et land med inntekt per person lik den i Israel. Israels Bank anslår at matprisene i Israel har blitt ytterligere 10 prosent dyrere i sammenlikning med land i eurosonen de tre siste årene. Dette er basert på en vurdering av utviklingen i priser, vekslingskursen israelske shekel har mot euroen og utviklinger i BNP per person i Israel og Europa mellom 2008 og 2011

 

Matprisene holdes høye

Israels Bank påpeker at det er ingen redusert moms på matprodukter og at det antageligvis fører til økte priser. Frukt og grønnsaker blir ikke pålagt moms og har dermed lavere priser.

Andre faktorer spiller også inn og holder matprisene høye.

– Det ser ut til at melkeprodukter er unike når det gjelder den beskyttelse og subsidier de får i de forskjellige økonomiene i OECD. I Israel er tollen på import av melk og smør 150 prosent, og tollen på ost er også høy. På den måten er melkemarkedet i Israel stengt, og prisen på melkeprodukter er påvirket av strukturen på melkemarkedet som ikke er konkurransedyktig og hvor reguleringen av forbrukerpriser er begrenset, kommenterer Israels Bank i rapporten.

Import av fersk kjøtt er også meget dyrt med høye skatter. Etterspørselen etter kosher kjøtt er en ytterligere barriere som gjør importen lite konkurransedyktig fordi det er lite konkurranse mellom produsentene.

Ikke-alkoholholdige drikkevarer er også dyre på grunn av mangel på konkurranse. De tre storprodusentene av drikkevarer i Israel dominerer markedet og holder prisene oppe, sier rapporten.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise