Jernbane til Eilat vedtatt

Den israelske regjeringen har vedtatt å bygge jernbane fra Tel Aviv til Eilat ved Rødehavet. Reisetiden vil bli kun to timer.
Et tog på Binyamina jernbanestasjon i Israel. (Foto: Rahel Jaskow, flickr.com)
Et tog på Binyamina jernbanestasjon i Israel. (Foto: Rahel Jaskow, flickr.com)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

– Jernbanelinjen mellom Tel Aviv og Eilat vil endre landets karakter. I 63 år har det vært snakk om å knytte utkanten til de sentrale områder, men ingenting er blitt gjort, sier statsminister Benjamin Netanyahu.

Godstrafikken på den 350 kilometer lange jernbanelinjen kommer alt å dømme til å bli minst like viktig som persontrafikken. I beste fall kan det bli et viktig knutepunkt for varetransport mellom Europa og Asia, som et alternativ til Suez-kanalen.

– Dette blir som å tegne en forsikring, sier Netanyahu.

Selv om utbyggingen er vedtatt, er ikke finansieringen på plass. Direktør Harel Locker ved statsministerens kontor skal undersøke muligheten for å finansiere prosjektet i samarbeid med stater som kan ha strategisk interesse, med den private sektoren eller fra statsbudsjettet.

Det er ventet at jernbanelinjen kan åpne fem år etter byggestart. Prislappen kan bli på minst 12-13 milliarder kroner, skriver nettstedet Israel21c.org.

MIFF skrev om planer for jernbane til Eilat allerede i mai 2004. Den gang viste analyser at dette prosjektet er samfunnsøkonomisk. I 2004 var Netanyahu finansminister, og han håpet at linjen kunne være klar til 2008. Ting viser seg ofte å ta lengre tid enn det man tror.


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelAbbas vil heller samtale med Hamas enn Israel
Neste artikkelHar PA økonomisk interesse av å opprettholde konflikt?
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise