Jernbane til Eilat vedtatt

Den israelske regjeringen har vedtatt å bygge jernbane fra Tel Aviv til Eilat ved Rødehavet. Reisetiden vil bli kun to timer.

Et tog på Binyamina jernbanestasjon i Israel. (Foto: Rahel Jaskow, flickr.com)
Et tog på Binyamina jernbanestasjon i Israel. (Foto: Rahel Jaskow, flickr.com)

– Jernbanelinjen mellom Tel Aviv og Eilat vil endre landets karakter. I 63 år har det vært snakk om å knytte utkanten til de sentrale områder, men ingenting er blitt gjort, sier statsminister Benjamin Netanyahu.

Godstrafikken på den 350 kilometer lange jernbanelinjen kommer alt å dømme til å bli minst like viktig som persontrafikken. I beste fall kan det bli et viktig knutepunkt for varetransport mellom Europa og Asia, som et alternativ til Suez-kanalen.

– Dette blir som å tegne en forsikring, sier Netanyahu.

Selv om utbyggingen er vedtatt, er ikke finansieringen på plass. Direktør Harel Locker ved statsministerens kontor skal undersøke muligheten for å finansiere prosjektet i samarbeid med stater som kan ha strategisk interesse, med den private sektoren eller fra statsbudsjettet.

Det er ventet at jernbanelinjen kan åpne fem år etter byggestart. Prislappen kan bli på minst 12-13 milliarder kroner, skriver nettstedet Israel21c.org.

MIFF skrev om planer for jernbane til Eilat allerede i mai 2004. Den gang viste analyser at dette prosjektet er samfunnsøkonomisk. I 2004 var Netanyahu finansminister, og han håpet at linjen kunne være klar til 2008. Ting viser seg ofte å ta lengre tid enn det man tror.

Forrige artikkelAbbas vil heller samtale med Hamas enn Israel
Neste artikkelHar PA økonomisk interesse av å opprettholde konflikt?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.