Israelsk økonomi gjorde det bedre enn de fleste i 2011

Økonomien i Israel går så det suser. Veksten i bruttonasjonalprodukt var på 4,8 prosent i 2011.

Prosessen mot en eventuell lov om Israel som jødisk stat er fortsatt i startgropen. (Illustrasjonsfoto)
Prosessen mot en eventuell lov om Israel som jødisk stat er fortsatt i startgropen. (Illustrasjonsfoto)

Ved utgangen av år 2011 hadde den venstreorienterte avisen Ha’aretz en oppsummering av noen sider ved israelsk økonomi.

Tallene viser at økonomien i Israel går så det suser. De bygger på data fra det israelske Statistisk sentralbyrå. Noen viktige tall:

Veksten i BNP (brutto nasjonalprodukt) i Israel var på 4,8 prosent. Det var høyere enn gjennomsnittet i OECD (organisasjonen av rike land, hvor Israel nylig ble medlem). BNP per innbygger var det høyeste i Israel noensinne, USD 29.148 (167 630 kroner etter dagens kurs). Det er altså gjennomsnittsproduktet for alle israelere, fra den nyfødte babyen og til eldste olding.

Privat forbruk per person økte med 2,1 prosent totalt. Privat forbruk av forbruksvarer økte med 5,6 prosent. Elektroniske apparater til hjemmet økte med hele 16,9 prosent.

Eksporten fra Israel økte med 4,5 prosent. Det er et solid tall, men likevel en kraftig nedgang i forhold til 2010, hvor økningen var på hele 13,4 prosent.

For 2012 er det ventet en vekst på over 3 prosent. Blant tallene som tyder på det, er investeringen i bygg og anlegg. Det som kan true veksten, er hvis det går rent galt med økonomien i USA og/eller Europa. Og vel også hvis det blir for mye streiker i Israel, for ikke å si hvis det blir storkrig. Men ellers forventes fortsatt vekst, riktignok noe langsommere enn hittil.

Kilde: En artikkel av Zeev Klein og Hezi Stemlicht på haaretz.com 1. januar 2012.

 

 

 

Forrige artikkelNTBs ekstreme overfokus på Israel 3
Neste artikkelMadonna starter verdensturné i Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no