Lavere skatter i Israel

Skattene i Israel er langt lavere enn de tidligere har vært, skriver Jerusalem Post. Se skattenivået i Israel for 2012.
Skattenivået i Israel har sunket betraktelig mye de siste årene, med en regjering under ledelse av det liberaløkonomiske Likud-partiet. (Foto: Alan Cleaver, flickr.com)
Skattenivået i Israel har sunket betraktelig mye de siste årene, med en regjering under ledelse av det liberaløkonomiske Likud-partiet. (Foto: Alan Cleaver, flickr.com)

– Mange mennesker blir ofte overrasket over å se at det ikke er så dyrt å bo i Israel skattemessig som det tidligere har vært, skriver Jerusalem Post. I en artikkel har de presentert skattenivået i landet for 2012. Vi skal gå gjennom noe av det her.

Personbeskatningen er ganske lik som i Norge for dem med inntekter over et visst nivå. Men siden landet ikke har bunnfradrag, så må alle betale skatt uansett hvor lite de har tjent i løpet av et kalenderår.

Her er personbeskatningsnivået for 2012, på månedsbasis:

Opptil 7748 kroner – 10 prosent skatt
Opptil  13112 kroner – 14 prosent skatt
Opptil  21500 kroner – 21 prosent skatt
Opptil  32432 kroner – 30 prosent skatt
Opptil  62326 kroner – 33 prosent skatt
Over 62327 kroner – 48 prosent skatt

I tillegg har de et eget skattenivå på kapitalinntekt, for eksempel på renter.

Opptil 32452 kroner – 30 prosent skatt
Opptil  62326 kroner – 33 prosent skatt
Over 62327 kroner – 45 prosent skatt

 

Gode skattefradrag på gaver til frivillige organisasjoner
Foreldre med barn får ekstra skattefradrag per barn, inntil de fyller 18 år. Men israelere må også betale helse- og sosialforsikring i tillegg til vanlig skatt, dersom du ikke betaler toppskatt. For den jevne israeler kan denne summen bli så høy som 12 prosent av inntekten.

I likhet med Norge har også Israel skattefradrag på gaver til frivillige organisasjoner. Men i Norge er skattefradraget noe lavere og gjelder kun for gaver opptil 12.000 kroner. I Israel, derimot får du 35 prosent skattefradrag for alle enkeltgaver mellom 625 kroner og 6,48 millioner kroner. Velger en å gi gaver til pro-israelske organisasjoner i USA, får man også skattefradrag på 25 prosent.

 

Kvinner tjener mindre
I en annen artikkel forteller Jerusalem Post at kvinner utgjør et lite flertall av israelere som tar høyere utdanning. Men kvinner henger etter i lønn. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at kvinnene kun tjener 66 prosent av det menn tjener. Kvinner faller derfor raskere under fattigdomsgrensen. Hver fjerde kvinne mellom 18-64 år tjener under den nasjonale fattigdomsgrensen.

Det har likevel skjedd en utjevning på dette området de siste årene. I 2002 tjente kvinnene kun 60 prosent av det menn tjener, mens tallet på 1990-tallet var så lavt som 56 prosent.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise