Lønnsnivået opp 3,8 prosent i 2011

Gjennomsnittslønnen i Israel gikk opp med 3,8 prosent i 2011 til 8735 shekel, nesten 13000 kroner. Forskjellen i lønnsnivå mellom menn og kvinner er redusert betydelig de siste årene.

Kvinner tjener mindre enn menn i Israel, men forskjellene minker. (Illustrasjonsfoto: D Lasica, flickr.com)
Kvinner tjener mindre enn menn i Israel, men forskjellene minker. (Illustrasjonsfoto: D Lasica, flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Globes forteller at det totalt var 3,18 millioner arbeidstagere i Israel i desember 2011, hvorav 92500 var utenlandske arbeidere.

65,3 prosent av israelerne jobber i privat næringsliv, pluss 3,2 prosent i finanssektoren. Den offentlige sektoren sysselsetter 18,1 prosent, omlag 548700 ansatte. Non-profit sektoren er registrert med 6,4 prosent, med 193800 arbeidsplasser. Gjennomsnittslønnen i non-profit sektoren var 5468 shekel (8117 kroner) per måned. De to arbeidsplassene som hadde høyest gjennomsnittslønn var det israelske elektrisitetsverket og Mekorot, det nasjonale vannverket, med 21913 shekel (32531 kroner) per måned.

 

Stor lønnsforskjell mellom menn og kvinner

Tall fra det israelske statistikkbyrå viser at det er stor forskjell i lønningsnivået mellom menn og kvinner i Israel, forteller Jerusalem Post. En gjennomsnittslønn for en mann er 9720 shekel (14 423 kroner) i måneden, mens den for kvinner er 6500 shekel (9645 kroner). Til tross for dette store skillet, forteller rapporten at gapet mellom inntektsnivå for menn og kvinner er minsket. På begynnelsen av 1990-tallet var kvinners gjennomsnittslønn kun 56 prosent av menns, og i 2002 var den 60 prosent. Nå er den nesten 66 prosent.

En viktig del av forklaringen til lønnsforskjellen mellom menn og kvinner ligger i antall timer menn og kvinner jobber per uke. Menn jobber i gjennomsnitt 45 timer i uken, mens kvinner legger kun ned 36 timer per uke. Men det er ikke hele forklaringen. Også timelønnen er lavere for kvinner, 84 prosent av menns timelønn. Menn tjente 51,4 shekel (76,2 kroner) i timen, mens kvinner kun tjente 43 shekel (64 kroner) i timen i 2010.

Kvinner tjener mindre fordi de oftere har jobber innen lavtlønnede yrker, slik som barnepassere, lærere i barneskolen, førskolelærere, sekretærer, kontorpersonell, og jobber innenfor rengjøring og matlaging. Rapporten viser også at antall kvinner i tradisjonelle kvinneyrker har gått ned de siste ti årene. I 2011 var rundt 92000 kvinner ansatt innenfor det høyteknologiske markedet.

Flere kvinner er ute på arbeidsmarkedet enn før. Mer enn halvparten, 52,6 prosent, av Israels kvinner jobber utenfor hjemmet. Dette er en stigning på 4,4 prosent de siste 10 årene. Mer enn 66 prosent av disse kvinnene jobber fulltid.

 

Kvinner er bedre på å fullføre videregående

61 prosent av jenter og 50 prosent av gutter gikk ut med karakterer i alle fag i 2011. Innenfor den arabiske sektoren fikk jentene mye bedre karakterer enn guttene.

Mer enn halvparten av de nesten 300000 studentene i gang med høyere utdannelse er kvinner. I 2010 var 55,9 prosent av de som holdt på å ta en lavere grad kvinner, mens blant de som holdt på med sin mastergrad var det 58,6 prosent som var kvinner.

Se liste over Israels ti fremste kvinnelige ledere (fra israel21c.org)

 

Mange fødsler

Statistikken viser også at israelske kvinner har mange flere barn enn sine søstre i andre OECD land. 161450 kvinner fikk barn i Israel i 2010. Gjennomsnittskvinnen får tre barn i Israel, et markant høyere antall en OECDs gjennomsnittskvinne med 1,74 barn.

 

Oberstløytnant Avital Leibovitch, talskvinne for IDF, gratulerer kvinner over hele verden med kvinnedagen, og forteller om kvinners rolle i IDF. 34 prosent av stillinger i IDF er besatt av kvinner, den største andelen i hele verden.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bZrlcfq-e8M[/youtube]

Forrige artikkel– Krig med Iran er ikke uunngåelig
Neste artikkelArabisk jente forsvarer Israel under «Apartheid-uken» i Sør-Afrika
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag