Kritikk av regjeringen i sentralbankens årsrapport

Ifølge Israels Bank førte regjeringens politikk i 2011 til at forskjellene mellom rike og fattige i Israel økte. Sentralbanksjef Stanley Fischer tror på brems i den økonomiske veksten fra 2013.

Sjef i Israels bank, Stanley Fischer, la onsdag fram 2011-rapporten om den israelske økonomien. (Eugene Salazar, IMF)
Sjef i Israels bank, Stanley Fischer, la onsdag fram 2011-rapporten om den israelske økonomien. (Eugene Salazar, IMF)

Den israelske sentralbanken publiserte onsdag sin årlige rapport om den israelske økonomien. I 2011 vokste den med 4,7 prosent, viser tallene som Yedioth Aharonoth gjengir.

Under en pressekonferanse fokuserte sentralbanksjef Stanley Fischer på sosiale spørsmål, på grunn av løftene som ble gitt av regjeringen til befolkningen under de sosiale protestene sist sommer.

– Tilstanden til økonomien er god, men ikke utmerket. Vår prognose sier at veksten i år vil ligge rundt 3,1 prosent, sa Fischer.

 

Regjeringen skyld i forskjeller
Regjeringen har satt en grense for hvor store de de statlige underskuddene i økonomien skal være, noe tilsvarende den norske handlingsregelen. Skal regjeringen kunne holde seg innenfor grensen neste år, må økonomien vokse med minst 10 prosent, viser sentralbankens analyser. Utsiktene til vekst ligger på 3,1 prosent. Det må med andre ord komme nye budsjettkutt.

Dersom regjeringen skal finansiere en økning i forsvarsbudsjettet, la Fischer til, må det skje gjennom skatteøkning. Ifølge sentralbanksjefen er regjeringen selv skyld i at de økonomiske forskjellene i landet øker. Netanyahu-regjeringens kraftige skattelettelser har i hovedsak tjent de rike og ført til at Israel ikke kan tilby sosiale tjenester som andre i-land har.

Vi tar også med et par gledelige nyheter fra rapporten til slutt: De oppløftende ledighetstallene i arbeidsmarkedet de siste årene har gjort at noen flere israelere har blitt løftet ut av fattigdom. Levestandarden for middelklassen har også gjort et byks framover.

Forrige artikkelLøgnere iblant oss
Neste artikkelLeder i Egypt-brorskap sier de anerkjenner fred med Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no