Ønsker ikke gassmottak i kommunene sine

Ordførerne i Haifa og Hadera ønsker ikke gassinstallasjoner på landjorden innenfor sine kommunegrenser. De sier de vil ta hensyn til borgernes sikkerhet og miljøet.
Gasskraftverk i Lindon, USA. (Illustrasjon: flickr.com)
Gasskraftverk i Lindon, USA. (Illustrasjon: flickr.com)

I Norge kjemper kommuneledere for å få olje- og gassinstallasjoner lagt til sin kommune. I Israel er situasjonen fullstendig snudd på hodet. Med den konstante sikkerhetstrusselen som henger over Israel, frykter lokale myndigheter mest hva som kan skje dersom mottakene skulle bli rammet av raketter og bomber. Da blir ikke milliardinntekter så viktig lenger. Og jo mer strategisk viktige og betydningsfulle de potensielle «gassanleggene» måtte være, desto mer utsatte er de for angrep.

Ordførerne i Haifa, Yona Yahav, og Hadera, Chaim Avitan, er blant dem som ikke ønsker å se et gassanlegg på egen kommunalt areal. De frykter å bli mer utsatt enn det de allerede er som mål for Hizbollahs raketter i krigssituasjon.

Uenige om miljøeffekt
De to ordførerne mener også det er andre hensyn som veier tungt. De hevder gassmottakene kan skape store miljøødeleggelser dersom de svikter, eller dersom de blir angrepet i en krigssituasjon. Ifølge Yahav og Avitan burde staten heller bruke areal på miljøvennlig energi, som vind- eller solkraft, og heller plassere raffinerier til havs.

Men miljøbevegelsen er på de sentrale myndighetenes side i denne saken. Society for the Protection of Nature in Israel (SPNI) påstår at bruk av naturgass senker enkelte former for miljøgassutslipp med over 80 prosent, sammenliknet med olje og kull. De har derfor oppfordret kommunene til å gi staten tomt til gassmottak og raffinerier.

– Naturgass er en hydrokarbon-miks som er renere enn kull og andre forbrenningstoffer. Dessuten er arealet som kreves for de ulike teknologiene som brukes i forhold til naturgass ganske små, om en sammenlikner med arealet som trengs for fornybar energi, hevder de i en pressemelding.

SPNI understreker at teknologien for gassanlegg til sjøs ikke er god nok ennå og at de utgjør en minst like stor miljøtrussel.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise