4 av 5 studenter må støttes økonomisk av foreldre

I likhet med i Norge sliter israelske studenter med å få endene til å møtes. I Israel mottar nesten 80 prosent økonomisk støtte hjemmefra.

Israelske studenter i kommunikasjon. (Foto: flickr.com)
Israelske studenter i kommunikasjon. (Foto: flickr.com)

En undersøkelse gjennomført av Peles Group i Israel viser at utgiftene til transport, leie av bolig og fritidsaktiviteter økte i 2012. I fjor var de gjennomsnittlige månedlige utgiftene for studentene 8.800 kroner. I år har tallet steget til 9700 kroner. Det tilsvarer en økning på 20 prosent. Årsaken til at gjennomsnittet er såpass høyt, selv etter norsk målestokk, er at studenter i Israel må betale skolepenger også på offentlige universiteter.

79 prosent av de israelske studentene mottar støtte hjemmefra. 35 prosent av disse mottar lommepenger, mens resten mottar betydelige beløper. Det gjennomsnittlige månedlige bidraget fra foreldre i Israel er på 2.600 kroner i måneden, en økning på 40 prosent fra 2011.

“Alle” må jobbe deltid

Til sammenlikning må 6 av 10 norske studenter arbeide ved siden av studiene, på tross av at stipendordningene i Norge er mye bedre, ifølge StudentTorget.no. Vi nordmenn har også det samme problemet som israelerne,  med galopperende boligpriser og et leiemarked som eksploderer. Den israelske undersøkelsen forteller ingenting om hvor mange som arbeider ved siden av studiene. Sannsynligvis fordi kun et fåtall studenter i Israel slipper å arbeide ved siden av studiene, grunnet årlige utgifter til skolepenger på mellom 15.000-55.000 kroner og en offentlig studielånsordning som ikke er like god som i Norge.

I tillegg er det enda færre studenthybler i omløp i Israel, i forhold til hos oss nordmenn. Tilbudet dekker kun behovet til 9 prosent av den israelske studentmassen.

Forrige artikkelTenker bevisst på å spare energi
Neste artikkelRomney kommer til Israel søndag
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no