– Må få kontroll på budsjettunderskuddet

Den israelske økonomien opplever tilbakegang. Derfor er den neste regjeringen nødt til å få kontroll på det økende budsjettunderskuddet, sier sentralbanksjef Stanley Fischer.

Israels sentralbanksjef Stanley Fischer (Foto: Monika Flueckiger, swiss-image.ch)
Israels sentralbanksjef Stanley Fischer (Foto: Monika Flueckiger, swiss-image.ch)

De siste månedsbaserte tallene fra Statistisk sentralbyrå, viser at økonomien i Israel er i ferd med å bli innhentet av EU-krisen. Antallet arbeidsledige har begynt å øke, og med det har den israelske gjennomsnittslønnen gått i motsatt retning. Hovedårsaken er mindre handel med utlandet og den påfølgende lavere produksjonsraten. Det er ingen markeder Israel selger mer til, enn til EU-landene.

Nå advarer sentralbanksjef Stanley Fischer om at dersom Israel skal klare å håndtere stagnasjon og fall i økonomien, er den neste regjeringen nødt til å ta tak i budsjettunderskuddet. Den sittende regjeringen har allerede innført skatteøkninger og andre tiltak for å styrke skatteinntjeningen, men det er tydeligvis ikke nok.

– Bekymringen er at på grunn av den politiske situasjonen, vil vi oppleve et budsjett som går utover kriteriene. Med det mener jeg at i perioden 2013-2014 vil vi måtte nå  budsjettmål som ikke er like ambisiøse som de burde være. Dersom vi ikke får situasjonen under kontroll i 2013, vil det bli mye vanskeligere å gjennomføre dette i framtiden. Å forskyve disse problemene hjelper sjelden, sier han.

Fischer sikter til at Israel i 2012 vil få et underskudd i budsjettet på rundt 4,2 prosent. Det er 1,2 prosent høyere enn styringsregelen for israelsk politikk. I “normale tider” vil underskuddet ligge på rundt 2-2,5 prosent, for å ha en “buffer” å gå på.

Forrige artikkelFeil å bruke sionisme til å skille mellom jøder og israelsk politikk
Neste artikkelHamas skal ha det hele
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no