– Må få kontroll på budsjettunderskuddet

Israels sentralbanksjef Stanley Fischer (Foto: Monika Flueckiger, swiss-image.ch)
Israels sentralbanksjef Stanley Fischer (Foto: Monika Flueckiger, swiss-image.ch)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

De siste månedsbaserte tallene fra Statistisk sentralbyrå, viser at økonomien i Israel er i ferd med å bli innhentet av EU-krisen. Antallet arbeidsledige har begynt å øke, og med det har den israelske gjennomsnittslønnen gått i motsatt retning. Hovedårsaken er mindre handel med utlandet og den påfølgende lavere produksjonsraten. Det er ingen markeder Israel selger mer til, enn til EU-landene.

Nå advarer sentralbanksjef Stanley Fischer om at dersom Israel skal klare å håndtere stagnasjon og fall i økonomien, er den neste regjeringen nødt til å ta tak i budsjettunderskuddet. Den sittende regjeringen har allerede innført skatteøkninger og andre tiltak for å styrke skatteinntjeningen, men det er tydeligvis ikke nok.

– Bekymringen er at på grunn av den politiske situasjonen, vil vi oppleve et budsjett som går utover kriteriene. Med det mener jeg at i perioden 2013-2014 vil vi måtte nå  budsjettmål som ikke er like ambisiøse som de burde være. Dersom vi ikke får situasjonen under kontroll i 2013, vil det bli mye vanskeligere å gjennomføre dette i framtiden. Å forskyve disse problemene hjelper sjelden, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fischer sikter til at Israel i 2012 vil få et underskudd i budsjettet på rundt 4,2 prosent. Det er 1,2 prosent høyere enn styringsregelen for israelsk politikk. I “normale tider” vil underskuddet ligge på rundt 2-2,5 prosent, for å ha en “buffer” å gå på.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag