– Ultra-ortodokse og arabere må komme seg i arbeid

Sentralbanksjef Stanley Fischer mener de økonomiske vanskelighetene Israel nå står overfor ikke kan løses uten at flere ultra-ortodokse og israelske arabere deltar i arbeidslivet.
Sentralbanksjef Stanley Fischer (Foto: WEF)
Sentralbanksjef Stanley Fischer (Foto: WEF)
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

Ingen økonomi i verden er uten problemer, “med mindre du tenker på Norge”, sa Fischer under en pressekonferanse sist uke. Israel venter fortsatt på at enorme olje- og gassinntekter skal begynne å strømme inn i statskassen, akkurat som hos oss. Men denne gangen må Israel klare å motarbeide en økonomisk nedgang uten å kunne smøre den med milliarder på milliarder av ekstra oljekroner.

For stagnasjonen tiltar. I fjerde kvartal 2012 var den økonomiske veksten på 2,5 prosent, 0,3 prosentpoeng lavere enn det som var forventet. Totalt sett for fjoråret var veksten på 3,3 prosent. I en israelsk målestokk er dette lite. Mens Europa delvis har slitt med negativ vekst siden finanskrisens verste dager, har Israel hatt en årlig vekst på rundt 5 prosent.

Må få seg arbeid
Skal den israelske økonomien finne tilbake til sitt gamle jeg, er israelske arabere og ultra-ortodokse nødt til å ta større del i arbeidslivet. Hvis ikke kan Israel bli en “urettferdig velferdsstat”, hevder sentralbanksjefen. 60 prosent av ultra-ortodokse menn er ikke i arbeid, mens tilfellet er det samme for 80 prosent av de arabiske kvinnene. Dessuten mener han at de israelske mediene overdriver de økonomiske innstrammingene Israel må gjennom, etter fjorårets underskudd på statsbudsjettet på 60 milliarder kroner.

– Måten mediene snakker om dette på, får det til å høres ut som om regjeringen vil fjerne velferdsordninger. Men det er veksten i [det statlige] forbruket som vil stanse opp. Ingenting vil fjernes, men noen løfter om økte lønninger og liknende kommer ikke til å skje. Politisk sett blir dette vanskelig, siden mange mennesker vil bli skuffet, sier Fischer.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise