– Boligprisene kan ikke reddes med økte renter

Sentralbanksjef Stanley Fischer mener de galopperende boligprisene ikke kan temmes gjennom renteøkninger alene. Det kreves andre tiltak.

Israels sentralbanksjef Stanley Fischer (Foto: Monika Flueckiger, swiss-image.ch)
Israels sentralbanksjef Stanley Fischer (Foto: Monika Flueckiger, swiss-image.ch)

På grunn av stadige henvendelser fra israelere om boligprisene, fra mange som ikke har råd til å leie eller kjøpe for øyeblikket, bestemte Stanley Fischer seg for å arrangere en pressekonferanse der han forklarte forholdet mellom styringsrenten og boligprisene akkurat nå.

– Styringsrenten har innflytelse på en rekke variabler i økonomien, som utlånsrenten, investeringsnivået og mer. Dersom vi øker styringsrenten kun for å behandle problemene med boligprisene, vil det føre til spekulasjon med shekelen og tregere vekst, forklarer han.

Den onde spiralen
Hovedproblemet i boligmarkedet er at det ikke er nok boliger i forhold til etterspørselen. Når en for stor del av befolkningen kjemper om “et knippe” boliger, blir det en ond spiral der for mange byr over hverandre. Derfor ligger de galopperende boligprisene på regjeringens bord, mener Fischer.

– Vi kan ikke bruke styringsrenteverktøyet for øyeblikket, et verktøy som påvirker hele økonomien, kun for å ta oss av boligpriser, sier han.

Kamp mot de stadig økende boligprisene og en forenkling av boligbyråkratiet var en viktig valgkampsak for tre av de fire aktuelle regjeringspartiene, Likud/Israel Beiteinu, Yesh Atid og Bayit Yehudi.

Forrige artikkelStor temaartikkel om Israels fødsel
Neste artikkelKrever lederrollen i Shas for seg selv
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no