Vil halvere gjeldsnedbetalingen i 2013

Finansminister Yair Lapid gir etter for press og vil legge 10 milliarder til i statsbudsjettet og heller operere med et planlagt rekordunderskudd i 2013.

Finansminister Yair Lapid (Foto: Yair Lapid - יאיר לפיד, Facebook.com)
Finansminister Yair Lapid (Foto: Yair Lapid - יאיר לפיד, Facebook.com)

50-60 milliarder kroner i underskudd fra 2012-budsjettet skal nedbetales. Halvparten skulle betales ned i 2013, mens resten skulle bort i 2014, ifølge de tidligere planene til finansminister Yair Lapid. Men nå vurderer han å halvere de planlagte kuttene for i år og legge 10 milliarder tilbake i budsjettkurven.

Årsaken er presset han opplever fra alle hold for øyeblikket. Opposisjonen i sentrum og på venstresiden mener kuttene kan spares inn gjennom midlertidige skatteøkninger til de rikeste og har kritisert hans planlagte velferdskutt. Arbeiderbevegelsen har varslet kamp mot planlagte lønnskutt i offentlig sektor, som ville kommet på toppen av en allerede svært anstrengt økonomisk situasjon for israelske husholdninger. Dessuten klager de ulike ministrene på alle kuttene de blir offer for i sine departementer, og som vil påvirke dem på popularitetsmålingene.

De nye planene skal ha fått støtte av statsminister Benjamin Netanyahu, men vil gjøre at Israel vil operere med et planlagt rekordunderskudd i statsbudsjettet for 2013 og 2014. Aldri tidligere har en israelsk regjering planlagt for underskudd på 4,9 prosent. Den israelske “handlingsregelen” tilsier maks 2 prosent underskudd, mens regjeringen i 2012 endte med et underskudd på 3 prosent.

Mens Lapid blir kvitt press fra mange kanter ved et slikt trekk, så vil han nå støte på et enda større og mektigere problem: Den israelske sentralbanken. Da Yesh Atid-lederen gikk i gang med budsjettarbeidet ba han banken om lov til å planlegge for et regulert underskudd på over 3 prosent, men fikk blankt avslag. Ifølge de nye planene vil Israel være tilbake under 3 prosent underskudd igjen neste år, melder Times of Israel.

Forrige artikkel4 av 10 palestinere forsvarer terror mot sivile
Neste artikkelKvinnelige ledere tjener langt mindre enn menn
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no