Godkjenner omstridt budsjett

I dag vil Israels regjering vedta statsbudsjettet ingen egentlig liker – særlig ikke Israels fattigste skattebetalere.

Israels 33. regjering (Foto: GPO)
Israels 33. regjering (Foto: GPO)

De siste dagene har Israel igjen vært preget av sosiale protester og trusler om streik fra fagbevegelsen. Årsaken er at Israels statsbudsjett for 2013-2014 i dag vedtas av regjeringen. Det stramme budsjettet kommer på bakgrunn av et stort underskudd i fjoråret.

Innsparingene på 10 milliarder kroner som finansminister Yair Lapid ønsker å gjøre, fører blant annet til høyere skatter og avgifter for de fleste israelere.

Protestene har ført til resultater. Regjeringen vil i dag vedta et budsjett hvor de mest upopulære forslagene er tonet ned. Avgiftsøkninger på kjøp og salg av bolig, samt et kutt i kommuneøkonomien på én milliard er fjernet. Men pengene som legges til her, må likevel fjernes fra andre poster, skriver Ha’aretz.

Opprinnelig var det Lapids plan å kutte over sju milliarder i forsvarsbudsjettet, mens IDF selv har spurt om 5,5 milliarder ekstra. Statsminister Benjamin Netanyahu har nå bestemt å legge 1,5 milliarder tilbake i potten og betale det ved bruk av finansdepartementets økonomiske reserver, avslører Jerusalem Post. Også IDF har brukt helgen på å protestere mot de dype kuttene som rammer dem.

Tidligere finansminister og nåværende etterretningsminister Yuval Steinitz, gav søndag sin støtte til sin etterfølger Lapid.

– Ikke bare finnes det rom for å kutte mer i sikkerhetsbudsjettet, men faktisk har vi ikke noe valg. […] Alle budsjettkutt smerter, men staten velger å prioritere. Og gratis utdanning fra treårsalderen er ikke billig, forklarer han.

Forrige artikkelTyskland og Israel i kollisjon om Sikkerhetsråd-sete
Neste artikkelPLO-topp: – Jeg hadde hemmelig samtale med Netanyahu
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no