– Gasseksport vil skape jobber i Israel

Hvor mye skal Israel eksportere av gassen og hvor mye skal de sette av til "hjemmebruk"? Debatten er allerede i full gang. Myron Brilliant fra USAs handelskammer mener landet må ha en balansert tilnærming.
Amerikansk gassrigg (Illustrasjon: Tim Abbott)
Amerikansk gassrigg (Illustrasjon: Tim Abbott)

Israel har funnet så mye olje og gass at de vil være selvforsynt i mange tiår framover, allerede med den teknologien som finnes i dag. Etter hvert som nye metoder for å presse ut restene av ressursene under Middelhavskysten oppdages, vil sluttdatoen kunne forskyves stadig lenger fram i tid.

Men hvor mye landet skal eksportere, er fortsatt uvisst. Debatten har rast i flere måneder allerede. En større oljesektor, som eksport vil føre med seg, vil skape flere jobber som kan være med å presse det generelle lønnsnivået i Israel opp. Mer penger inn og mer eksport betyr også større politisk innflytelse internasjonalt, selv om det vil føre til at naturressursen ikke vil vare like lenge.

Så hva er riktig her, ut i fra et langsiktig perspektiv? Eksport eller ikke eksport? Eller kanskje en balansert tilnærming til det hele er best? Det siste argumenterer lederen for internasjonale saker i USAs handelskammer for, Myron Brilliant. Denne helgen var han på plass i Israel, for å drøfte ytterligere handelsforbindelser mellom landene. Han uttalte seg også om Israels snarlige gassrikdom, melder Jerusalem Post.

– Jeg synes det pågår en sunn debatt i regjeringen om dette. En sunn debatt vedrørende hvordan en maksimerer gassfunnene og hvordan en styrker den hjemlige økonomien og samtidig ha en leveranse som gir energisikkerhet i 30 til 50 år, kombinert med det faktum at det kan være enormt mye gass som kan bli eksportert, sa han.

Det viktigste hvis Israel skal bli en solid eksportnasjon, er å sikre stabile leveranser og stabile arbeidsforhold for næringen, gjennom lovgivning og praktiske ordninger. For eksempel mener Brilliant at Israel bør ha et reservelager, slik at leveransen til utlandet kan fortsette selv om terminalene skulle oppleve problemer. Han oppfordrer Israel til å lære av USAs arbeid med sitt eget gasslovverk, nå som landet pumper opp stadig mer skifergass landet over.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise