Betaler 25 prosent av helseutgiftene selv

Israelere betaler mer helseutgifter av egen lomme enn gjennomsnittet i OECD-landene.

USAs ambassadør Dan Shapiro og hans kone besøker Mayanei Hayeshua Medical Center i Bnei Brak for to år siden. (Foto: U.S. Embassy Tel Aviv, flickr.com)
USAs ambassadør Dan Shapiro og hans kone besøker Mayanei Hayeshua Medical Center i Bnei Brak for to år siden. (Foto: U.S. Embassy Tel Aviv, flickr.com)

I gjennomsnitt betaler en innbygger i et OECD-land 19,6 prosent av helseutgiftene ut av egen lomme. Israel ligger 6 prosentpoeng over gjennomsnittet.

De laveste individuelle kostnadene finner vi i Nederland (6 prosent), Frankrike (7,5 prosent) og Storbritannia (9,9 prosent). Men til gjengjeld bruker Israel langt mindre penger per hode på helse enn disse og de fleste andre medlemslandene. I forhold til bruttonasjonalprodukt bruker Israel 7,7 prosent på helse.

I perioden 2009-2011 viser OECD-undersøkelsen “Health at a Glance” at Israel og Japan var de to eneste som økte helseutgiftene per hode, med 3,4 prosent i året etter inflasjonsjusteringer. Den globale finanskrisen, som ikke har rammet israelerne like hardt som mange andre, har ført til at helseposten er blitt utsatt for harde kutt i mange land.

Selvmordsraten og alkohol- og tobakksforbruket har økt en del generelt i OECD. Men i Israel fortsetter disse tallene å være blant de laveste. Kun tyrkerne drikker mindre alkohol enn israelerne.

Forrige artikkelStripe fra Tønsberg til Jerusalem Post
Neste artikkelNy filmserie av Bibelen og andre gode juletilbud
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no