Starter industrisamarbeid med Jordan

For første gang siden 1994 skal Jordan og Israel samarbeide om et stort økonomisk prosjekt, en felles industrisone kalt “Jordan Gateway”.

Jordan-elven utgjør mange steder grensen mellom Israel og Jordan. (Illustrasjon: Sandi, flickr.com)
Jordan-elven utgjør mange steder grensen mellom Israel og Jordan. (Illustrasjon: Sandi, flickr.com)

Israel vil investere omtrent 200 millioner kroner i prosjektet, som også er ventet å tiltrekke seg private investeringer de neste årene på over 100 millioner. Det skal være det største samarbeidsprosjektet mellom nabolandene siden fredsavtalen ble inngått i 1994.

Industriområdet “Jordan Gateway” vil bli delt i to av Jordan-elven og knyttet sammen ved en bro. På jordansk side vil jordansk lovgivning gjelde, og tilsvarende israelsk lovgivning på israelsk side. Et nytt statlig organ, Jordan Gateway Authority, skal overse alt som skjer på israelsk side. Kun besøkende og arbeidere vil kunne slippe inn, forklarer Times of Israel.

Regionutviklings-, vann- og energiminister Silvan Shalom (Foto: Knesset.gov.il)
Regionutviklings-, vann- og energiminister Silvan Shalom (Foto: Knesset.gov.il)

– Den felles industriparken Jordan Gateway er et virkelig gjennombrudd. Det er det første betydelige prosjektet sammen med Kongedømmet Jordan, siden undertegningen av fredsavtalen. Det vil styrke relasjonene mellom våre to land og skape vekst i regionen gjennom nye fabrikker, fellesprosjekter og nye arbeidsplasser, mener Israels regionutviklingsminister Silvan Shalom.

Neste år er det 20 år siden at fredsavtalen mellom Jordan og Israel ble undertegnet.

Forrige artikkelIsrael kompenserer Horizon-taperne
Neste artikkelMilitærøvelse med USA ved atomavtalens utløp
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no