Venter fortsatt vekst i Israels økonomi

En israelsk fabrikk. (Illustrasjonsfoto: Eran Menashri, flickr.com)
En israelsk fabrikk. (Illustrasjonsfoto: Eran Menashri, flickr.com)

På IBA (Israels “NRK”), engelsk dagsrevy 9. desember 2013, var det gjengitt noen høydepunkter fra det generalsekretæren i OECD, Angel Gurria, sa til den israelske regjeringen dagen før om den israelske økonomien. Han snakket engelsk, og statsminister Benjamin Netanyahu kom med kommentarer innimellom. Her er noe av stoffet, fritt gjengitt.

Sammenlignet med den økonomiske situasjonen i verden generelt, er Israels økonomi stabil, sterk og går i riktig retning.

Det er ventet at Israels økonomi vil vokse med 3,7 eller 3,8 prosent i 2013, og en lignende vekst er ventet de to neste årene. Verdens økonomi vokser 2,7 %. OECD-landene ventes å vokse 1,2 % i gjennomsnitt, altså en tredel av Israels vekst. I eurosonen ventes en nedgang i økonomien i 2013, men det ventes en viss vekst framover.

Arbeidsledigheten i eurosonen vokser fremdeles, og er nå blitt rundt 12 %. Gjennomsnittet i OECD er 8 %. I USA er den 7,3-7,3 %. I Israel er den litt under 6 %. Blant ungdommen i eurosonen er den oppe i 24-25 %.

Israels største problem i økonomien er at av 8 millioner innbyggere står ca. 2 millioner (og tallet vokser raskt) på mange måter utenfor økonomien. Vi snakker da om to grupper: De israelske araberne og de ultra-ortodokse jødene. Hvis vi regner med disse gruppene (som i stor grad ikke ønsker å ha vanlig lønnet arbeid – for arabernes side særlig for kvinnenes del), er arbeidsledigheten i Israel mye større.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen


Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag