Israel satser mer på Asia-handel

Israels tidligere president Shimon Peres i møte med Kinas president Xi Jinping i 2014. (Illustrasjonsfoto: GPO)
Israels tidligere president Shimon Peres i møte med Kinas president Xi Jinping i 2014. (Illustrasjonsfoto: GPO)

Den israelske økonomiutviklingen orienteres i stadig større grad mot Asia, skriver Reuters i en analyseartikkel som er publisert i Ynetnews.com.

 

Større vekst og mindre fiendtlighet

EU er i dag Israels største handelspartner. Samtidig opplever Israel i økende grad forholdet til EU som vanskelig. Det har vært en sterk økning i antisemittiske angrep på jøder. Og BDS-bevegelsen får økende vind i seilene mange steder i EU. (B står for boikott. D står for “divestment”, som er det motsatte av investering, altså å trekke ut kapital man har i Israel. S står for sanksjoner.) I Nederland og Danmark har firmaer avsluttet sin kontakt med flere israelske bedrifter.

I tillegg til den fiendtligheten Israel opplever, kommer at Europa sliter økonomisk. Euroen er svekket.

I denne situasjonen har den israelske regjeringen oppfordret israelske bedrifter til å gjøre seg mindre avhengige av EU og satse sterkere på Asia. Asia har raskere vekst i økonomien enn Europa har. Og Israel møter mindre fiendtlighet i en rekke asiatiske land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 

– Kan like godt fly østover

De asiatiske landene er særlig interessert i israelsk teknologi. Økonomiminister Naftali Bennett sier at Israels mål er å tidoble handelen med Asia. Israel ser store muligheter i land som Kina, India, Japan, Vietnam og en rekke andre. Og som rådgiveren for økonomi og handel ved den kinesiske ambassaden i Tel Aviv, Wu Bin, sa: “Israel er verdensledende i høyteknologi, og høyteknologi er det Kina trenger.” Handelen mellom Israel og Kina var på 65 milliarder kroner i fjor.

Det er også en økende tendens til at asiatiske bedrifter og fond – særlig fra Kina – gjennomfører betydelige investeringer i Israel.

Den koreanske giganten Samsung har gjennomført to store investeringer i Israel hittil i 2015, og en rekke andre i fjor. Den har også to sentre for forskning og utvikling i Israel.

Shimon Peres, Israels grand old man, sa at når israelere skal handle, må de ta fly uansett [for det er små muligheter i nabolandene]. Da kan de like godt fly østover som vestover.

 

Relatert artikkel fra 2008:

Kina satser på jødene og Israel

 

Her kan du lese mer om forholdet mellom Israel og Kina.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag