Enormt funn av naturgass i Egypt

På 1450 meters dyp i Middelhavet nord for Egypt har et italiensk selskap funnet enorme mengder naturgass. Funnet skaper bølger inn i israelsk politikk.
En egyptisk arbeider på et naturgassanlegg. (Illustrasjonsfoto: Eni)
En egyptisk arbeider på et naturgassanlegg. (Illustrasjonsfoto: Eni)
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

Søndag kunngjorde det italienske energiselskapet Eni at de har funnet det som kan være et av de største naturgassreservoarene i verden. Funnet ble gjort i Zohr-feltet, på omkring 1.450 meters dybde 190 kilometer nord for Egypt. Det kan være opptil 40 prosent mer naturgass i feltet enn i Leviathan – det største naturgassreservoaret i israelsk økonomisk sone, melder Ha’aretz. Det vil dekke Egypts etterspørsel etter naturgass i flere tiår, melder Eni.

I Israel har debatt om naturgass-kontrakter vært en av sommerens større politiske stridsspørsmål. Kritikerne mener det amerikanske selskapet Noble Energy og det israelske selskapet Delek Group har fått for gode betingelser i forhandlinger med myndighetene. Det ligner på et monopol, sier David Gilo, som leder konkurransetilsynet i Israel.

Nå kommer funnet i egyptisk sektor inn som en sjokkbølge i den israelske debatten. Israel har håpet å kunne bli en større energileverandør til Egypt, men nå viser det seg over natten at også Egypt vil kunne bli selvforsynt og netto eksportør av naturgass innen få år. Økt konkurranse blant leverandører av naturgass i Middelhavsområdet vil presse prisene og marginene nedover.

– Dette bør være en vekker for å få på plass avtalen for utvinning i israelske sektor, sier energiminister Yuval Steinitz.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelØkende jødisk besøk på Tempelplassen
Neste artikkelMorten Fjell Rasmussen i MIFF Østfold: 1948 – Den første arabisk-israelske krigen
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise